http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

ponedjeljak, 7. listopada 2013.

Zagreb dobitnik srebrne nagrade za uređenost i posebne nagrade za izvrsnost uređenja parkova

ZLATNI CVIJET EUROPE 2013.

U konkurenciji 2.400 gradova Europe, Grad Zagreb je, na svečanosti proglašenja 27. rujna u Niportu (Belgija), osvojio srebrnu plaketu i primio posebnu međunarodnu nagradu za izvrsnost uređenja parkovnog kompleksa Lenucijeva potkova.

Grad Zagreb je tako upisan kao prvi glavni grad koji se kandidirao i čija je kandidatura ove godine prihvaćena za prestižnu nagradu Zlatni cvijet Europe 2013., nagradu za hortikulturno uređenje grada, turističku ponudu, komunalnu uređenost, ekološku svijest građana i projekte zaštite okoliša koju dodjeljuje Europska asocijacija za cvijeće i krajobraz (AEFP).

U kategoriji gradova s preko 500.000 stanovnika u oštroj konkurenciji i zahtjevnoj selekciji 2.400 gradova proglašen jednim od triju najljepše uređenih gradova Europe, uz Dresden i Birmingham.

Zagreb je, također, osvojio i posebnu međunarodnu nagradu za izvrsnost te je uz Birmingham jedini grad koji je na natjecanju Zlatni cvijet Europe osvojio čak dvije nagrade. Posebna nagrada za izvrsnost dodijeljena je za parkovnu arhitekturu sedam gradskih parkova – Lenucijeva / Zelena potkova, jer su suci prepoznali brigu o uređenosti javnih gradskih parkova u Zagrebu, a posebno je vrednovan i nagrađen odnos gradskih vlasti, tvrtki i građana prema očuvanju prekrasne parkovne arhitekture Donjeg grada.

Gospođa Inka Truxova, predsjednica međunarodnog žirija AEFP Europe, uručujući plaketu, uz ostalo je istaknula: „Zagreb je opravnadno osvojio prestižnu međunarodnu nagradu Entente florale 2013., a suci su boraveći u Zagrebu prepoznali vrijednost i osebujnu ljepotu i ugođaj ovog zelenog grada u cvatu, smještenog u središtu Hrvatske, privlačnog svim posjetiteljima i svojim stanovnicima, što ga čini pravim gradom po mjeri čovjeka i to na samoodrživ način. Dojmila nas je briga za uređenost i besprijekornu čistoću cijeloga grada, a prepoznat je i zavidan odnos građana prema povijesno kulturološkom naslijeđu, okolišu, čistoći grada i zelenim površinama za rekreaciju i odmor sa preko 30 parkova na površini od oko 400.000 m2. Iz iznijetog, zaključak je da se dobro primjenjuju principi i program AEFP, stoga se Zagrebu dodjeljuje prestižna nagrada“.

Prestižno srebro i posebna međunarodna nagrada za izvrsnost dokaz su napora i ulaganja gradskih tvrtki u krajobraz i uređenje javnih površina u Zagrebu te također dodatna turistička atrakcija za sve posjetitelje koje će ove međunarodne nagrade zasigurno dodatno privući u posjet glavnome gradu Hrvatske.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentarima!