http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

petak, 3. svibnja 2013.

Istina o stvarnom financijskom stanju Grada i Holdinga


Istina o stvarnom financijskom stanju Grada i Holdinga

 

Posljednjih mjeseci građani Zagreba bombardirani su senzacionalističkim izjavama i  katastrofičnim tvrdnjama o tobožnjem financijskom kolapsu Grada Zagreba, njegovoj dramatičnoj zaduženosti i sl. Iako se iza toga najčešće skrivaju nepoznavanje stvarnog stanja stvari i sasvim očite političke namjere, te uznemirujuće „vijesti“ ipak zaslužuju suočavanje s činjenicama zbog istine i prava građana da znaju kakvo je stvarno financijsko stanje u Gradu i Zagrebačkom Holdingu.

  1. Grad Zagreb je relativno nisko zadužen, pri čemu je ukupni dug 2012. bio gotovo tri puta niži od zaduženja koje je Grad Zagreb imao 2001. godine, gledajući omjer prihoda i zaduženja. Govorom brojki to znači da je Grad Zagreb 2012. uprihodio 6,41 milijardu kuna, dok mu ukupan dug iznosi 520 milijuna kuna, a anuitet 160 milijuna kuna. Godine 2001. prihod je bio 3,57 milijardi kuna, zaduženje 846 milijuna kuna, a anuitet od 264 milijuna kuna!
  2. Takvu stabilnu financijsku situaciju u svom izvješću o kreditnoj sposobnosti Grada Zagreba priznaje i ugledna svjetska rejting agencija Moody's kada navodi: “Ba1 kao ocjena kreditne sposobnosti Grada Zagreba počiva na primjerenom proračunskom upravljanju koje se očituje u pristojnim poslovnim maržama u proteklih nekoliko godina, kao i općenito uravnoteženim financijskim ostvarenjima. Kao čimbenici ocjene, u obzir su uzeti i vrlo niska izravna zaduženost Grada te djelotvoran odgovor njegove politike na okolnosti slabog rasta prihoda, kojima se prilagodio racionaliziranjem svojih poslovnih i kapitalnih rashoda.“
  3. Dakle, ono što opterećuje kreditnu sposobnost Grada nije loše gospodarenje Gradske uprave (kako se zadnjih mjeseci reklamira po medijima), nego enormno zaduženje Zagrebačkog holdinga koje je počelo upravo u godini (2009.) kada je Gradska skupština razvlastila gradonačelnika i preuzela sve upravljačke i nadzorne ingerencije. Prihodi Holdinga u 2012. manji su za 700 milijuna kuna u odnosu na 2009., dok su se ukupna zaduženja u tom periodu povećala za 175 milijuna kuna! Takvo stanje kao teret financijskoj stabilnosti Grada navodi i agencija Moody's, dodajući tome i „slabe izglede za gospodarski rast zemlje“.

4.      Žalosnu dijagnozu poslovanja Zagrebačkog holdinga, a time i vladajuće većine u Gradskoj skupštini (SDP-HSU, HNS i ZNL) potvrđuje i Institut za javne financije u svom glasilu Newsletter (br.73/veljača 2013.) kad kaže:Financijsko poslovanje Holdinga je kontroverzno, a za širu zainteresiranu javnost njegova je stvarna financijska pozicija nepoznanica“. U Zaključku se konstatira da je „Financijsko poslovanje Holdinga slabo, a financijski se položaj u posljednje dvije godine značajno pogoršava. ...Međutim, zbog nerazboritog zaduživanja i slabog upravljanja financijama, nagomilane su visoke obveze koje prijete financijskoj stabilnosti Holdinga.“

 

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, dragi sugrađani,

to je ukratko istina i činjenično stanje o poslovanju i zaduženjima Grada Zagreba i poslovanju i zaduženjima Zagrebačkog holdinga. Sve ostalo spada u sferu političkih i drugih špekulacija, u pokušaj da se odgovornost za loše poslovne rezultate Holdinga prebaci na leđa gradonačelnika i na leđa Gradske uprave. Ali nesposobnost i nerad imaju i jednu dobru stranu, a ta je, da se dugo ne mogu prikrivati jer je u njihovoj prirodi samorazotkrivanje – na ovaj ili onaj način.

 

Vaš Milan Bandić, gradonačelnik
 



 

 



 

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentarima!