http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

petak, 26. travnja 2013.

ZAGREB kratka urbana povijest i zlatno desetljeće

Ova knjiga želi slikom i riječju skicirati urbani put koji je jedna plemenita varoš prošla da bi danas izrasla u srednjoeuropsku metropolu u kojoj se, unatoč recentnoj krizi i recesiji, živi po mjeri čovjeka. To „po mjeri čovjeka“- konstanta je ovoga grada i dio identiteta svih nas koji u njemu živimo.
U prvom desetljeću novog milenija u Zagrebu se gradilo kao u najboljim vremenima, štoviše, usudio bih se reći više. Na površini od milijun četvornih metara izgrađeno je postro...jenje za pročišćavanje otpadnih voda, sanirano je odlagalište otpada na Jakuševcu, i premda još nije izgrađena spalionica otpada, Zagreb je tim zahvatima uhvatio korak s najvišim ekološkim standardima suvremenog svijeta. Zaštitili smo zalihe pitke vode, spasili Savu od daljnjeg zagađenja i Zagreb učinili mjestom zdravog življenja. To se ne vidi na prvi pogled, to nam često promiče u svijesti, ali svakako spada u milenijske projekte koje će s ponosom spominjati i buduće generacije. Zagreb je u zadnjih desetak godina dobio i neke od doista kapitalnih objekata: modernu i u svijetu nagrađivanu u zgradu Hitne pomoći, Muzej suvremene umjetnosti, brojne kulturne centre, knjižnice u Dugavama, Sloboštini i Maksimiru. Novoizgrađeno je i obnovljeno 47 vrtića s 257 novih odgojnih skupina, izgrađeno je i sanirano 29 osnovnih škola, a u izgradnji su i škole u Iveru, Vrbanima i Svetoj Klari. Opremljene su i renovirane gradske bolnice i domovi zdravlja, naprimjer Trešnjevka-Prečko i Maksimir, psihijatrijska bolnica Jankomir i psihijatrijska bolnica za djecu i mladež. Naš grad je čist i siguran grad. Zato nam svake godine dolazi sve više turista koji svijetom pronose priču o plemenitoj srednjoeuropskoj metropoli u kojoj se ima što vidjeti. Zato je Zagreb na 16. Turističkom cvijetu proglašen najboljom turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske. U desetljeću koje ćemo pamtiti izgrađena je i Arena Zagreb, a Bundek je iz močvare pretvoren u jedan od najljepših i Zagrepčanima najdražih parkova. Napravili smo rotore, proširili Zagrebačku aveniju, izgradili Podsusedski most, izgradili Domovinski most, a u subotu 27.4.2013. probija se i povijesni spoj Branimirove kojim se spajaju zapadni i istočni dio grada. Otvorili smo i novi plesni centar u Ilici, udomili Histrione, pronašli dom za Muzičku akademiju, obnovili Preradovićev trg i i okolne ulice, pothodnicima spojili istočno i zapadno Trnje, podigli fontane. U pripremi je izgradnja Obrtničkog centra na Kajzerici.
Neskromno ću reći da sam ponosan na upravu kojoj sam na čelu, na sve svoje dugogodišnje suradnike, na svakog zaposlenika u gradskim uredima, jer su svi oni zaslužni da smo to sve napravili. A najviše sam zahvalan mojim dragim sugrađanima. U mojim očima ste vi, drage Zagrepčanke i Zagrepčani, najzaslužniji da smo imali jedno takvo sjajno razdoblje. I da ćemo ga, sukladno prilikama, nastaviti u slozi, zajedništvu i ljubavi prema našem bijelom Zagrebu.
Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentarima!