http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

utorak, 13. studenoga 2012.

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA AQUARIUM ZAGREB

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA AQUARIUM ZAGREB

Nositelji projekta, tvrtka Adria Ihtis d.o.o., Arhitektonski fakultet i Veterinarski fakultet iz Zagreba, su u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada, održali 13. studenog 2012. prezentaciju prijedloga projekta Aquarium Zagreb gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim najbližim suradnicima.
Republika Hrvatska ima 33.200 km2 površina morskih voda, preko 98 km2 jezera te 3.815 km rijeka u kojima živi 589 vrsta ribe i 7.505 beskralježnjaka. Grad Zagreb kao glavni grad Republike Hrvatske ujedno je centar kulture, obrazovanja, turizma, industrije i sporta. Cilj projektnog prijedloga je prikazati nacionalno podvodno bogatstvo u Aquariumu Zagreb, te stvoriti novi turistički proizvod Zagreba.
Edukativni potencijal Aquariuma Zagreb leži prije svega u „živom“ primjeru za nastavu prirode i društva, te biologije za više razrede.
Djeca vrtićke dobi bi kroz igru naučila i vidjela kako izgledaju ribe, rakovi, koralji i drugi organizmi. Mogu dobiti informacije koje će ih senzibilizirati i upoznati sa morskim ekosustavom, ekološkim zagađenjima i štetnosti prekomjernog izlovljavanja riba kao i značajem i potrebom za očuvanje mora i voda.
Djeci osnovnih škola Aquarium Zagreb služio bi kao živa učionica gdje bi im se interaktivno učilo što je primjerice: bočna pruga, ponašanje životinja u određenim situacijama, kako se riba štiti od grabežljivaca, kako se riba odmara, polaže ikru itd.
Srednjoškolski uzrast može interaktivno naučiti razliku između slatkovodnih i morskih riba, te upoznati kompletnu podvodnu floru i faunu Jadrana, koraljnih grebena, jezera, rijeka i potoka u Hrvatskoj i svijetu.
Objekt Aquariuma Zagreb biti će građen na osnovi najnovijih znanstvenih dostignuća vezanih uz ekološku gradnju. Biti će to potpuno energetsko-zeleni, ekološki objekt bez emisije CO2 plinova, objekt koji će gotovo 100% funkcionirati na principu iskorištavanja energije sunca, vode i zemlje bez potrebe trošenja vanjskih energenata.
Prijedlog je nositelja projekta osnivanje društva posebne namjene kao oblika  javno-privatnog partnerstva, model koji se temelji na članskom odnosu javnog i privatnog partnera u zajedničkom trgovačkom društvu. Financiranje projekta dijelom je predviđeno iz operativnih programa Europske unije.
U zaključku, nositelji projekta su naglasili društvenu, socijalnu i humanitarnu dimenziju projekta Aquarium Zagreb koja se iskazuje kroz brigu za starije građane, osobe sa invaliditetom, umirovljenike i hrvatske ratne vojne ivalide. Donacijama od prodanih ulaznica Aquarium Zagreb bi se uključio u borbu protiv svih formi diskriminacije.

Hrvatski „know how“

Cijeli projekt Aquarium Zagreb rađen je isključivo u suradnji sa domaćim sveučilišnim stručnjacima te je kao takav 100% hrvatski proizvod. U Aquariumu Zagreb biti će ugrađena najnovija tehnička i tehnološka rješenja prvi puta primijenjena na svjetskoj razini. Sveučilišna i akademska zajednica stup je i okosnica Aquariuma Zagreb.
U Aquariumu Zagreb biti će zaposleno minimalno 50 radnika.
Gradonačelnik Milan Bandić zaključio je da kvaliteta ideje i stupanj njene razrađenosti, kao i uklapanje projekta u strateške razvojne ciljeve i prioritete Grada, upućuju na to da je projektu potrebno dati podršku i nastaviti njegovu razradu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentarima!