http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

četvrtak, 5. travnja 2012.

Inkubacija mladih stručnjaka u Zagrebu-Inkubacijski centar za mlade

Od 300 tisuća mladih, 130 tisuća u dobi do 24 godine je nezaposleno. Republika Hrvatska je druga po nezaposlenosti mladih u Europi. Na prvom mjestu je Španjolska, jedino je njihova stopa nezapolenosti veća. Na trećem mjestu je Grčka. Poslodavci nerado zapošljavaju mlade zbog nedostatka radnog iskustva.

Na tom tragu Grad Zagreb nudi mladima mogućnost volontiranja kako bi kroz ovakav vid rada stekli potrebno iskustvo. Nažalost, zbog krize i recesije, situacija je strahovito loša za mlade koji tek napuštaju fakultete i u potrazi su za poslom.

Prije par mjeseci pojavila se ideja, koja se meni odmah svidjela i odlučio sam ovom projektu dati maksimalni support. Naime, radi se o Inkubacijskom centru za mlade. Ovakvi projekti su zaživjeli u svijetu i trenutno su jedino što mladima nudi mogućnost vlastite realizacije i zapošljavanja. Inkubacijski centar je fizički prostor u kojemu bi se mladim stručnjacima na period od godinu dana ponudila sva infrastruktura koja im je potrebna za realizaciju ideja i projekata, naravno bez naknade za Grad. U ovakvim centrima mladi imaju svoj prostor, kompjutere, telefone i sve što im treba da započnu vlastiti business na rok od godinu dana i to im je vjetar u leđa da krenu u svijet realizacije vlastitih poslova. Realizaciju ideje smo započeli, prostor smo pronašli i najvažnije je da mladi prepoznaju ovu mogućnost da ostvare vlastitu bolju budućnost.

U Zagrebu ima preko 200.000 đaka i studenata. Mnogi od njih odlaze u Ljubljanu u HE Hišu eksperimentov, prvi slovenski centar znanosti gdje se kroz izvođenje eksperimenata javnosti, prvenstveno djeci, nastoji približiti znanost posebno osmišljenim projektima. Zagrebu treba ovakav centar, Znanstveno edukativno-zabavni centar kakav imaju svjetske metropole i koji bi našoj djeci i mladima proširio vidike, približio znanosti i pružio mogućnost poboljšanja obrazovanja i širenja vlastitih interesa. U okakvim centrima djeci se nudi mogućnost da sami sudjeluju i provode ekperimente i doznaju sve što ih zanima.

Djeca i mladi su naša budućnost, oni su najvažnija i najbolja investicija, koja će se nam se svima dugoročno vraćati jer jedino nas kvalitetna, školovana i ambiciozna radna snaga mogu izvući iz krize i povesti u bolju budućnost.