http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

utorak, 27. svibnja 2014.

Stavi pravu stvar na pravo mjesto - Milan Bandić



Odvojeno prikupljanje otpada

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je sa suradnicima predstavio kampanju „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“ usmjerenu na edukaciju i informiranje građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada. Kampanja je dio napora Grada Zagreba da postane predvodnik u odvojenom sakupljanju otpada i tako približi Hrvatsku ostvarenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, na isti način na koji se otpadom gospodari u Europskoj uniji. 
Nositelji kampanje su Grad Zagreb, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom i Zagrebački holding. Cilj je kampanje informirati i educirati građane o važnosti odvojenog sakupljanja otpada u gradu Zagrebu i potaknuti ih na jači osobni doprinos u odvajanju otpada. Kampanja se provodi slijedom Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji propisuje obavezu jedinica lokalne samouprave da organiziraju edukativno-informativne aktivnosti vezano uz gospodarenje otpadom i to o svom trošku. Kampanja će trajati do 18. lipnja. 

Građani će početkom lipnja na kućnu adresu, zajedno s jedinstvenim računom Zagrebačkog holdinga dobiti letak s osnovnim informacijama o važnosti odvojenog odvajanja otpada i načinu gospodarenja otpadom u Europskoj uniji. Informacije o kampanji i cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom kakav se uvodi u gradu Zagrebu, savjete o tome kako odvajati otpad, abecedu otpada građani također mogu dobiti na internetskoj stranici www.stavipravustvar.hr. 

„Prvi u Hrvatskoj krećemo s trajnom kampanjom o važnosti odvajanja otpada. Svojim primjerom želimo pokazati koliko ja važna edukacija i informiranje građana. Sad već cijela Hrvatska zna da bez odvajanja otpada nema pametnog gospodarenja otpadom, a tu su glavni likovi upravo građani, Zagrepčanke i Zagrepčani. Što oni više budu znali, više će i odvajati, a na nama je da im osiguramo svu potrebnu infrastrukturu. Čeka nas veliki posao jer do kraja 2018. Zagrebački centar za gospodarenje otpadom mora biti u funkciji. “, istaknuo je gradonačelnik Bandić. 

„Ova je kampanja, zajedno s ubrzanim širenjem infrastrukture za odvajanje otpada, temelj za oblikovanje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu. Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, kad bude u funkciji, trajno će riješiti problem gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu. Ovo trajno rješenje uključit će i zatvaranje odlagališta Jakuševac.“, naglasila je pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom i direktorica Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Sandra Tucak Zorić. 

„Ima već 15 godina što Grad Zagreb ulaže velike napore u odvojeno prikupljanje otpada i recikliranje. Zagrebački holding ubrzano radi na proširenju postojeće infrastrukture. Do kraja 2014. građani će uz postojećih 9 moći donositi i odvajati otpad na još 6 reciklažnih dvorišta, čime se njihov ukupan broj penje na 15. Bez širenja infrastrukture nećemo moći građane potaknuti na značajnije odvajanje otpada i na tome intenzivno radimo“, podsjetio je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić.