http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

četvrtak, 9. svibnja 2013.

PRIOPĆENJE GRADONAČELNIKA


Zbog upita medija, a u interesu javnosti i istinitog informiranja želim kao gradonačelnik i prvi čovjek Gradske uprave reći sljedeće:

1. Moj politički imperativ, kao i imperativ Gradske uprave u zadnjih trinaest godina, uvijek je bila nulta stopa tolerancije prema svakoj eventualnoj nepodopštini, propustu ili možebitnoj nezakonitoj radnji bilo koga – od čistačice do sam...og gradonačelnika. Taj sam stav ne samo čvrsto zastupao tijekom svih ovih godina, nego ga i višestruko javno iznosio, pa ga sada, u ovoj prigodi, opetujem kao dugogodišnji politički moto i moj osobni stav.

2. Ako je netko iz bilo kojih razloga ili nakana u posljednjih 13 godina počinio bilo kakvo nečasno ili kažnjivo djelo, ako za to postoji sumnja ili svjedoci, čvrsto podržavam nadležne državne institucije u njihovu naporu da takve eventualne slučajeve istraže i razriješe na zakonit način. To također vrijedi za svakog člana Gradske uprave – od onog s najnižim stupnjem odgovornosti do samog gradonačelnika.

3. I u ovom konkretnom slučaju koji je „razotkrio“ „Jutarnji list“, Gradska uprava sa mnom na čelu zastupa ista načela i podupire nadležne institucije da do kraja i bez ostatka raščiste eventualne dvojbe i moguće propuste pa i možebitne nezakonite radnje ukoliko ih je bilo. Premda je, naravno, uvijek vrijeme za provođenje istraga i borbu protiv korupcije, svejedno se ne mogu oteti dojmu da je plasiranje takvih bombastičnih članaka samo desetak dana prije izbora u Zagrebu, usmjereno prema nekim drugim ciljevima koji s nultom stopom tolerancije prema korupciji i kriminalu nemaju mnogo veze. Ali zato, kako se čini, imaju veze s predizbornim sklonostima i interesima.

Vjerujem da će Zagrepčanke i Zagrepčani i to prepoznati.


U Zagrebu, 9. svibnja 2013.

Milan Bandić

nedjelja, 5. svibnja 2013.

Zahvala Zagrepčankama i Zagrepčanima na 113 tisuća potpisa podrške



 

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani,

od srca vam se najiskrenije zahvaljujem što ste u tako velikom broju podržali moju kandidaturu za gradonačelnika Zagreba te moju kandidacijsku listu za Gradsku skupštinu. U samo nekoliko dana dali ste nam više od 113 tisuća vaših potpisa podrške što mi uljeva dodatnu energiju i vjeru da ćemo i nadalje zajedno raditi za naš voljeni Zagreb, da ćemo očuvati pa i podignuti razinu socijalne solidarnosti i osjetljivosti te nastaviti s preobrazbom našeg grada u jednu od najlješih i za život najugodnijih metropola u Europi.

Kao ni dosad, neću vas iznjevjeriti jer je moj životni i politički moto služiti i raditi za ljude 365 dana u godini i pustititi da nam sude djela, a ne riječi.

Vaš Milan Bandić


petak, 3. svibnja 2013.

Istina o stvarnom financijskom stanju Grada i Holdinga


Istina o stvarnom financijskom stanju Grada i Holdinga

 

Posljednjih mjeseci građani Zagreba bombardirani su senzacionalističkim izjavama i  katastrofičnim tvrdnjama o tobožnjem financijskom kolapsu Grada Zagreba, njegovoj dramatičnoj zaduženosti i sl. Iako se iza toga najčešće skrivaju nepoznavanje stvarnog stanja stvari i sasvim očite političke namjere, te uznemirujuće „vijesti“ ipak zaslužuju suočavanje s činjenicama zbog istine i prava građana da znaju kakvo je stvarno financijsko stanje u Gradu i Zagrebačkom Holdingu.

  1. Grad Zagreb je relativno nisko zadužen, pri čemu je ukupni dug 2012. bio gotovo tri puta niži od zaduženja koje je Grad Zagreb imao 2001. godine, gledajući omjer prihoda i zaduženja. Govorom brojki to znači da je Grad Zagreb 2012. uprihodio 6,41 milijardu kuna, dok mu ukupan dug iznosi 520 milijuna kuna, a anuitet 160 milijuna kuna. Godine 2001. prihod je bio 3,57 milijardi kuna, zaduženje 846 milijuna kuna, a anuitet od 264 milijuna kuna!
  2. Takvu stabilnu financijsku situaciju u svom izvješću o kreditnoj sposobnosti Grada Zagreba priznaje i ugledna svjetska rejting agencija Moody's kada navodi: “Ba1 kao ocjena kreditne sposobnosti Grada Zagreba počiva na primjerenom proračunskom upravljanju koje se očituje u pristojnim poslovnim maržama u proteklih nekoliko godina, kao i općenito uravnoteženim financijskim ostvarenjima. Kao čimbenici ocjene, u obzir su uzeti i vrlo niska izravna zaduženost Grada te djelotvoran odgovor njegove politike na okolnosti slabog rasta prihoda, kojima se prilagodio racionaliziranjem svojih poslovnih i kapitalnih rashoda.“
  3. Dakle, ono što opterećuje kreditnu sposobnost Grada nije loše gospodarenje Gradske uprave (kako se zadnjih mjeseci reklamira po medijima), nego enormno zaduženje Zagrebačkog holdinga koje je počelo upravo u godini (2009.) kada je Gradska skupština razvlastila gradonačelnika i preuzela sve upravljačke i nadzorne ingerencije. Prihodi Holdinga u 2012. manji su za 700 milijuna kuna u odnosu na 2009., dok su se ukupna zaduženja u tom periodu povećala za 175 milijuna kuna! Takvo stanje kao teret financijskoj stabilnosti Grada navodi i agencija Moody's, dodajući tome i „slabe izglede za gospodarski rast zemlje“.

4.      Žalosnu dijagnozu poslovanja Zagrebačkog holdinga, a time i vladajuće većine u Gradskoj skupštini (SDP-HSU, HNS i ZNL) potvrđuje i Institut za javne financije u svom glasilu Newsletter (br.73/veljača 2013.) kad kaže:Financijsko poslovanje Holdinga je kontroverzno, a za širu zainteresiranu javnost njegova je stvarna financijska pozicija nepoznanica“. U Zaključku se konstatira da je „Financijsko poslovanje Holdinga slabo, a financijski se položaj u posljednje dvije godine značajno pogoršava. ...Međutim, zbog nerazboritog zaduživanja i slabog upravljanja financijama, nagomilane su visoke obveze koje prijete financijskoj stabilnosti Holdinga.“

 

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, dragi sugrađani,

to je ukratko istina i činjenično stanje o poslovanju i zaduženjima Grada Zagreba i poslovanju i zaduženjima Zagrebačkog holdinga. Sve ostalo spada u sferu političkih i drugih špekulacija, u pokušaj da se odgovornost za loše poslovne rezultate Holdinga prebaci na leđa gradonačelnika i na leđa Gradske uprave. Ali nesposobnost i nerad imaju i jednu dobru stranu, a ta je, da se dugo ne mogu prikrivati jer je u njihovoj prirodi samorazotkrivanje – na ovaj ili onaj način.

 

Vaš Milan Bandić, gradonačelnik
 



 

 



 

četvrtak, 2. svibnja 2013.

Mirna i dostojanstvena prvosvibanjska proslava u Maksimiru

Mirno i dostojanstveno, tisuće Zagrepčana s crvenim karanfilima koje su primili od gradonačelnika Bandića na ulazu u park Maksimir, slile su se na ovogodišnju prvosvibanjsku proslavu uz grah.

Okupljeni su se zabavljali uz kulturno-umjetnički program i rekordnih 50.000 porcija besplatnog graha pripremljenih po recepturi najboljeg gradonačelnika Milana Bandića. Besplatni grah se dijelio sugrađanima od 11 do 19 sati.

Gradonačelnik je dan nakon proslave sa zadovoljstvom rekao da je ova proslava bila najbolja odsad, mirna i organizirana.