http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

utorak, 30. travnja 2013.

Mi govorimo djelima, a ne riječima

Ostvareno

Što je iza nas?
Uzmemo li u obzir nepromišljene i brzopleto izrečene komentare koji se odnose na proteklo desteljeće, moglo bi se pomisliti kako smo radili malo, skupo i dugo. No, ipak, građani znaju da je to daleko od istine! Nama je najvažniji njihovo mišljenje jer mi smo tu kako bi radili u njihovu korist.
Iza nas je vrijeme istinskog preporoda Zagreba, velikog broja najrazličitijih intervencija u svim dijelovima grada, što je ostvareno relativno skromnim sredstvima. Uz novu gradnju stiglo je vrijeme i sustavnih ‘popravaka grada’ koji poboljšavaju kvalitetu života njegovih građana na najopterećenijim lokacijama i objektima.
Spomenimo najvažnije, vodeći računa prvenstveno o sadržajima na koje su građani najosjetljiviji.
Izgrađeno je i obnovljeno 47 vrtića za 257 novih odgojnih skupina, čime smo konačno sanirali manjak mjesta u zagrebačkim vrtićima.
Izgrađeno je, dograđeno i sanirano 29 osnovnih škola, a u izgradnji su još tri, s tim da konačno ukidamo trosmjenski rad i postepeno smanjujemo rad škola u dvije smjene, težeći radu u samo jednoj smjeni.
U presudnom trenutku prijetećeg kolapsa u javnom prometu u pogon smo postepeno stavili 240 novih tramvaja koje su proizvele domaće tvrtke. Oni su promijenili sliku zagrebačkih ulica, a niskopodnom konstrukcijom olakšali smo prijevoz svim građanima neovisno o njihovoj starosnoj dobi te zdrastvenom stanju.
Najmoderniji autobusi voze na 129 linija, čime smo u kratkom vremenu posve obnovili vozila javnog gradskog prometa, koristeći za to i željezničku prugu.
Sagradili smo i obnovili tisuće kilometara komunalne infrastrukture, sagradili nove ulice i obnovili postojeće. Pridodali smo jednaku važnost frekventnim prometnicama kao i malenim ulicama gradskih četvrti.
Posebno je vrijedan desetljećima planirani spoj Branimirove koji će brzo zasjati u punoj širini. Dovršen je Domovinski most, obnovljen i sagrađen novi Jankomirski most, konačno su sagrađene javne garaže i time oslobođen dio gradskih ulica od parkiranja koji je narušavao njihov izgled i samu prolaznost. Potaknuti ekološkom sviješću za bolje sutra, postavili smo biciklističke staze kako bi našim građanima osigurali što sigurniju vožnju, a našem Zagrebu što manje smoga.
Tu je i gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, sanacija Jakuševca sa planom cjelovitog zbrinjavanja otpada gradnjom odgovarajućeg Centra.
Od značajnih javnih građevina, koje su u minulim desetljećima blokirale grad u pridruživanju europskim metropolama, sagradili smo: Muzej suvremene umjetnosti, Arenu Zagreb, Zagrebački plesni centar u Ilici, Ustanovu za hitnu pomoć te uredili Histrionski dom i druge kulturne sadržaje, pretežno u zgradama ranijih kina.
Završava se konačno dom zagrebačke Muzičke akademije i obnova povijesnog Francuskog paviljona u kompleksu Studentskog centra. Obnovljena su kazališta Gavela i HNK, Gornjogradska palača, Krležin gvozd, Muzej za umjetnost i obrt, Moderna galerija, Prirodoslovni i Arheološki muzej, Ljetna pozornica na Tuškancu.
Obnovili smo Bundek, uredili Sljeme za svjetske priredbe te uredili stotinjak parkova u pojedinim dijelovima grada. To je bilo desetljeće u kojemu Zagreb bilježi najveću sadnju zelenila i uređenje cvjetnjaka. Obnovljen je bazen i vodoskok kod Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, te je sagrađen novi kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice.
Zemljišta u vlasništvu grada posebna su vrijednost za buduće urbanističko uređenje Zagreba.
Profesionalna i angažirana Gradska uprava bila je istinska logistika u korist svojih građana svim ovim zahvatima, ali i privatnim investitorima.
Na stolovima su već pripremljeni projekti najboljeg korištenja prostora u gradskom vlasništvu na čemu će raditi ugledni zagrebački arhitekti odabrani selekcijom javnih natječaja.
Treba li dalje spominjati ono što je građanima najbliže, ogroman trud i izdvajanja za socijalnu skrb. Po tome Zagreb istinski prednjači među europskim gradovima.
Što još reći osim kako puno toga nije u ovom sažetom prikazu.
Percepciju svih onih koji to ne vide ili žele umanjiti sve što je mijenjalo Zagreb čuvajući njegov identitet i posebnost , ne treba se previše truditi.
Pitamo Vas: Može li se u povijesti Zagreba pronaći desetljeće toliko intenzivne izgradnje i uređenja grada u što je uloženo toliko truda i sredstava za ugodniji život njegovih građana?
Mi govorimo djelima, a ne riječima!

Čestitka gradonačelnika za Međunarodni praznik rada i program za Maksimir

30.4.2013.

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, radnice i radnici,
od srca vam čestitam 1. svibanj – Međunarodni praznik rada!


Dugu tradiciju obilježavanja Međunarodnog praznika rada i blagdana Sv. Josipa radnika u našem Maksimiru nastavljamo i dalje – svjesni da u vremenu krize, recesije, gubitka radnih mjesta i izostanka pozitivnih gospodarskih trendova – više no ikad trebamo rad, zajedništvo, i složno djelovanje svih kojima je na srcu boljitak našega društva, svih naših građana, a prije svega onih koji žive od svoga rada i koji teret ovoga vremena prvi osjete.
Kriza zahtjeva prilagodbu, ali ne smije biti izgovor za rušenje radničkih prava i udar na dostojanstvo ljudi. Ona nas mora trgnuti iz letargije i pesimizma, potaknuti da radom, vlastitom kreativnošću i znanjem, stvaramo nove vrijednosti i pozitivno okružje za razvoj, za nova rješenja i promjene. Ne smijemo, također, zaboraviti na solidarnost s onima kojima je najteže i koji trebaju našu pomoć, jer samo tako reforme koje su ključ ozdravljenja gospodarstva mogu donijeti istinske rezultate i vratiti sigurnost u našu svakodnevicu.
Znam da možemo bolje, a to potvrđuje i pozitivan trend punjenja gradskog proračuna u prva tri mjeseca ove godine. Uvjeren sam, također, da imamo dovoljno snage i znanja, da u novom, sada i formalno europskom okružju iskoristimo sve svoje prednosti i potencijale, da Zagreb i Hrvatsku usmjerimo u željenom pravcu.
S tim uvjerenjem dragi radnici, drage Zagrepčanke i Zagrepčani, sve vas, kao i naše goste iz cijele Hrvatske pozivam da u srijedu, od 11 do 19 sati, u Maksimiru zajedno proslavimo Praznik rada, uz druženje i tradicionalni prvosvibanjski zagrebački grah.


Vaš gradonačelnik Milan BandićPROGRAM PROSLAVE 1. SVIBNJA

Glavni ulaz u park Maksimir 10,00 h
ZET-ova limena glazba / Zagrebačke mažoretkinje / KUD Horvati 10,30 h
podjela karanfila Livada u parku Maksimir – podjela graha 11,00 h– 13,00 h 14,00 h – 19,00 h
Pozornica: 10,30 h
Najava programa 10,30 – 11,00 h
Dječji zbor „KIKIĆI“ Teen zbor„GENIJALCI“ 11,00 – 11,25 h
Dječje društvo „PLESNI KRISTALI“ 11,25 – 11,55 h
KUD HORVATI 11,55 – 12,00 h
Klub za djecu i mladež „PINOKIO“ 12,00 – 12,30 h
Klapa SAGENA 12,30 – 12,35 h
Umjetnička škola „Franje Lučića“ 12,35 – 13,35 h
HSPD SLJEME ŠESTINE 13,35 – 13,40 h
Plesni studio „MEGABLAST“ 13,40 – 14,10 h
HGD „ČAROBNA FRULA“ 14,10 – 14,30 h
Limena glazba SIJAČ LUČKO 14,30 – 15,00 h
KUD SIJAČ LUČKO 15,00 – 15,20 h
Plesni studio „VEM“ 15,20 – 16,00 h
KUD VEDAR OSMIJEH i KUD ŽUMBERČANI 16,00 – 16,30 h
KUD BUKOVAC 16,30 – 17,00 h
Hrvatski gajdaški orkestar 17,00 – 17,30 h
Prvi Komin Snježanin 17,30 – 18,30 h
Boris Babarović Barba
Voditeljski par Mirna Medaković i Vinko Štefanac


petak, 26. travnja 2013.

ZAGREB kratka urbana povijest i zlatno desetljeće

Ova knjiga želi slikom i riječju skicirati urbani put koji je jedna plemenita varoš prošla da bi danas izrasla u srednjoeuropsku metropolu u kojoj se, unatoč recentnoj krizi i recesiji, živi po mjeri čovjeka. To „po mjeri čovjeka“- konstanta je ovoga grada i dio identiteta svih nas koji u njemu živimo.
U prvom desetljeću novog milenija u Zagrebu se gradilo kao u najboljim vremenima, štoviše, usudio bih se reći više. Na površini od milijun četvornih metara izgrađeno je postro...jenje za pročišćavanje otpadnih voda, sanirano je odlagalište otpada na Jakuševcu, i premda još nije izgrađena spalionica otpada, Zagreb je tim zahvatima uhvatio korak s najvišim ekološkim standardima suvremenog svijeta. Zaštitili smo zalihe pitke vode, spasili Savu od daljnjeg zagađenja i Zagreb učinili mjestom zdravog življenja. To se ne vidi na prvi pogled, to nam često promiče u svijesti, ali svakako spada u milenijske projekte koje će s ponosom spominjati i buduće generacije. Zagreb je u zadnjih desetak godina dobio i neke od doista kapitalnih objekata: modernu i u svijetu nagrađivanu u zgradu Hitne pomoći, Muzej suvremene umjetnosti, brojne kulturne centre, knjižnice u Dugavama, Sloboštini i Maksimiru. Novoizgrađeno je i obnovljeno 47 vrtića s 257 novih odgojnih skupina, izgrađeno je i sanirano 29 osnovnih škola, a u izgradnji su i škole u Iveru, Vrbanima i Svetoj Klari. Opremljene su i renovirane gradske bolnice i domovi zdravlja, naprimjer Trešnjevka-Prečko i Maksimir, psihijatrijska bolnica Jankomir i psihijatrijska bolnica za djecu i mladež. Naš grad je čist i siguran grad. Zato nam svake godine dolazi sve više turista koji svijetom pronose priču o plemenitoj srednjoeuropskoj metropoli u kojoj se ima što vidjeti. Zato je Zagreb na 16. Turističkom cvijetu proglašen najboljom turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske. U desetljeću koje ćemo pamtiti izgrađena je i Arena Zagreb, a Bundek je iz močvare pretvoren u jedan od najljepših i Zagrepčanima najdražih parkova. Napravili smo rotore, proširili Zagrebačku aveniju, izgradili Podsusedski most, izgradili Domovinski most, a u subotu 27.4.2013. probija se i povijesni spoj Branimirove kojim se spajaju zapadni i istočni dio grada. Otvorili smo i novi plesni centar u Ilici, udomili Histrione, pronašli dom za Muzičku akademiju, obnovili Preradovićev trg i i okolne ulice, pothodnicima spojili istočno i zapadno Trnje, podigli fontane. U pripremi je izgradnja Obrtničkog centra na Kajzerici.
Neskromno ću reći da sam ponosan na upravu kojoj sam na čelu, na sve svoje dugogodišnje suradnike, na svakog zaposlenika u gradskim uredima, jer su svi oni zaslužni da smo to sve napravili. A najviše sam zahvalan mojim dragim sugrađanima. U mojim očima ste vi, drage Zagrepčanke i Zagrepčani, najzaslužniji da smo imali jedno takvo sjajno razdoblje. I da ćemo ga, sukladno prilikama, nastaviti u slozi, zajedništvu i ljubavi prema našem bijelom Zagrebu.
Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba

četvrtak, 25. travnja 2013.

Cycling Europe u Zagrebu od 25. do 27.4.2013.

Od 25. do 27. travnja, Zagreb će biti domaćin Prve međunarodne konferencije o biciklističkom prometu i cikloturizmu u RH Cycling Europe, koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske... i udruge Moj bicikl, te u partnerstvu s ministarstvima prometa, odnosno turizma.

Danas, četvrtak, 25. travnja, u 9,15 sati, simboličnom vožnjom biciklima od OŠ Miroslava Krleže, Kaptol 16, do prostora Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanica Kraljevine Nizozemske Stella Ronner Grubačić, predsjednica udruge Moj bicikl Darinka Jug, te drugi uzvanici, simbolično su označili početak trodnevnog bogatog programa.
http://www.cyclingeurope2013.com/?page_id=521

Gradonačelnik pozvao vodstvo Zagrebačkog športskog saveza na ostavku

Gradonačelnik je na press konferenciji pod nazivom "Stanje u Zagrebačkom športskom savezu" poručio putem prisutnih medija da je vodstvo Zagrebačkog športskog saveza izgubilo povjerenje ove Gradske uprave. Kontrolni ured je mjesec dana obrađivao podatke i došao do informacija da je vodstvo Zagrebačkog športskog asveza sklopilo protupropisan ugovor o zakupu poslovnog prostora na 5 godina 1.1.2013. godine 3.500 m² i 20 garažnih mjesta. Putem hitne telefonske sjednice vodstvo je sklopilo ovaj ugovor pod sumnjivim okolnostima unatoč činjenici da im je Gradski ured za obrazovanje pronašao prikladan drugi manji i 10 puta jeftiniji prostor koji bi odgovarao potrebama Saveza. Također, dali su 400.000 kn proračunskih sredstava za polog za prostor iako to nije bilo potrebno., jer su zadužili ovim ugovorom Grad Zagreba za 20 milijuna kuna fiksne obaveze u idućih 5 godina. Pročelnik Gradskog kontrolnog ureda Mirko Herak je naglasio da će sve ove informacije proslijediti nadležnim institucijama koje će dalje zakonski postupati.
Također, pozvana je i Inspekcija rada za radne odnose Državnog inspektorata.
Gradonačelnik je naglasio "Ovo društvo koje vodi ZŠS nema povjerenje Gradske uprave. Sve što je pronađeno nije posao ove uprave već institucija. Pozivam razumne ljude u ZŠSu da podnesu ostavke i da se izabere novo vodstvo. Želimo raditi s normalnim ljudima. Ja sam tužan jer mi šaljemo novce,a ne znamo na što troše. Upozoreni su da je kriza i recesija i da se ne smiju tako rastošno ponašati. U ZŠS je u ovom prostoru normativ 35 m² po čovjeku, a u Gradskoj upravi je normativ 4m²!
Niti jedan športski klub, niti trener niti sportaš neće ostati bez sredstava, dobivat će direktno novac iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Oni ne smiju trpiti zbog neodgovornosti čelništva Zagrebačko športskog saveza. Prevarili su nas. Telefonski su sazvali sjednicu u jednom danu, solemnizirali ugovor kod javne bilježnice bez originala. Nisu se držali mjera štednje i moraju trpiti posljedice."

srijeda, 24. travnja 2013.

Praznik rada u MaksimiruMeđunarodni praznik rada, 1. svibnja, i ove će se godine svečano i dostojanstveno, u organizaciji Grada, proslaviti u Maksimiru, uz kulturni program i više od 50 tisuća porcija graha.

Dogovoreno je to na jutrošnjoj koordinaciji koju je s čelnicima sindikalnih središnjica, voditeljima podružnica Zagrebačkog holdinga i suradnicima sazvao gradonačelnik Milan Bandić
u zagrebačkoj gradskoj upravi.

Pozdravivši sudionike sastanka predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever izvijestio o tome da će na Trgu bana Jelačića u podne biti organiziran već najavljivan veliki sindikalni prosvjedni skup, a sudionici će u povorci doći s Trga Franje Tuđmana gdje će se okupiti i za što su prikupili sve potrebne dozvole.

Međunarodni praznik rada je dan kada se veliča rad i radnik zato odvajamo svečarski dio u već dokazano dobroj organizaciji Grada od prosvjeda u organizaciji sindikata – rekao je Sever najavivši dolazak sindikalnih čelnika u Maksimir nakon što završi prosvjed.

Na koordinaciji je dogovoreno da će Maksimir biti mjesto proslave rada i radnika koja će se odvijati u dobroj, već uhodanoj tradiciji, bez ikakve promidžbe i politike. Podjela graha počet će u 11 sati i trajati do 13, a nakon pauze, krenut će ponovo u 14 sati, pa sve do 19 sati, krenut će ponovo sve do 19 sati, odnosno dok ima graha.
Kao i ranijih godina grah će se prema gradonačelnikovoj recepturi pripremiti u Ustanovi Dobri dom Grada Zagreba, a u organizaciju će biti uključene sve mjerodavne gradske institucije, uredi i službe, od podružnica Čistoća, Zrinjevac, ZET, Vodoopskrba i odvodnja, Tržnice Zagreb, Zagrebačke ceste, pa do Hrvatskih šuma i Vatrogasne zajednice do Hitne pomoći.

petak, 12. travnja 2013.

Isplata naknada za umanjenu vrijednost nekretnina, odnosno rente za umanjenu kakvoću života građanima koji žive oko odlagališta otpada Jakuševec – Prudinec

Zbog upita novinara i zanimanja medija, a u interesu istinitog informiranja javnosti u vezi s nastavkom isplate naknade za umanjenu vrijednost nekretnina, odnosno rente za umanjenu kakvoću života građanima koji žive oko odlagališta otpada Jakuševec – Prudinec, izvješćujem sljedeće:
Postupajući u skladu sa svojim ovlastima - ovlastima gradonačelnika Grada Zagreba, u pitanju nastavka isplate rente građanima koji žive oko odlagališta Jakuševec – Prudinec (Jakuševec, Hrelić, Mićevec) i koju su do sada primali kao naknadu za umanjenu vrijednost nekretnina, uputio sam prijedlog Gradskoj skupštini Grada Zagreba koja ga je trebala razmotriti i o njemu odlučiti kako bi se po isteku ugovora za naknadu umanjene vrijednosti nekretnina mogla nastaviti isplaćivati renta za umanjenu kakvoću života oko odlagališta.

Isto tako, s obzirom da je problem odlagališta i dalje aktualan i da građani i dalje, ne svojom krivnjom, žive pored smetlišta, uputio sam i zahtjev nadležnom ministarstvu za uvažavanjem potrebe da se nastavi isplaćivati naknada građanima oko odlagališta, bez diskriminacije, odnosno da se to ne odnosi samo na zonu od 500 m.

Unatoč požurnicama Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, do danas nije stigao odgovor kojim bi se naš zahtjev u konačnici potvrdio ili odbio.

S obzirom na to da Gradska skupština nije donijela odluku o prijedlogu koji sam uputio na redovnu sjednicu, niti je postupila sukladno zahtjevima građana koje su iskazali već kroz prijedlog izmjene zakona podnesene 2012., a budući da isto tako ni nadležno ministarstvo nije reagiralo na prijedlog ni požurnice, bio sam primoran u okviru svoje nadležnosti, a zbog omogućavanja dodatnog roka do saziva nove gradske skupštine i dodatnog roka u kojem će, vjerujem, i ministarstvo o tome odlučiti, osigurati mogućnost da se građanima koji su do sada primali naknadu isplata nastavi do konstituiranja Gradske skupštine nakon izbora.


Gradonačelnik Grada Zagreba

Milan Bandić

srijeda, 10. travnja 2013.

GRADONAČELNIK POZIVA NA BESPLATNO SKIJANJE


U povodu završetka skijaške sezone na Sljemenu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poziva sugrađane na besplatno skijanje u subotu i nedjelju, 13. i 14. travnja, od 9,00 do 16,00 sati.
U nedjelju, 14. travnja, u 12,00 sati, kod Vidikovca, sugrađanima će se zadnjeg dana sezone pridružiti i gradonačelnik sa suradnicima.