http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

srijeda, 19. prosinca 2012.

Savjetovanje građana u vezi s legalizacijom objekata


Drage sugrađanke i sugrađani,

s neskrivenim sam zadovoljstvom, kao gradonačelnik, dočekao Vladin prijedlog novog zakona o legalizaciji za koji upućujem sve čestitke i pohvale aktualnoj vlasti. Vladin prijedlog, odnosno novi zakon, korespondira s onim što sam još 2001. uputio
tadašnjem nadležnom ministru i za koji se Grad priprema svih ovih godina.

Grad je poduzeo i poduzima niz mjera kako bi pomogao svojim sugrađanima u legalizaciji bespravnih građevina. Neke se već prim...jenjuju, neke kreću u petak , a dio sam uputio u hitnu skupštinsku proceduru u nadi da će i gradski zastupnici prepoznati važnost trenutka jer, radi se o sudbinama ljudi, o egzistenciji naših sugrađana. Možda je teško ući u kožu ljudi koji nemaju, ali odgovorna vlast to mora prepoznati i vrednovati.

Zato smo poduzeli sljedeće:

1. Za sve građane ustrojili Infopult „SAVJETOVANJE GRAĐANA U VEZI S LEGALIZACIJOM OBJEKATA na Trgu Stjepana Radić 1.
Radno vrijeme: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8,00 do 16,00 sati, utorkom i četvrtkom od 8,00 do 18,00 sat
(poželjno je donijeti raspoloživu dokumentaciju o objektu). 2. Otvorili besplatnu telefonsku liniju 0800 1771 na kojoj građani mogu, radnim danom, od 8,00 do 18,00 sati, dobiti sve relevantne informacije u vezi s pokretanjem postupka legalizacije.


3. U petak, 21. prosinca, u Savskoj 41 („Zagrepčanka“, osmi kat) otvara se i ured „POMOĆ GRAĐANIMA U VEZI S LEGALIZACIJOM OBJEKATA“ gdje će ovlašteni arhitekti i geodeti, na temelju upute djelatnika Infopulta u Gradskoj upravi, primati one građane slabijega imovinskog stanja koji su evidentirani u gradskim bazama podataka. Građani slabijega imovinskog stanja dobit će mogućnost da u svoje ime, a o trošku Grada, vode postupke preko tih ovlaštenih arhitekata i geodeta.
Uredovno vrijeme: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 16 sati, utorkom i četvrtkom od 8 do 18 sati.


4. Definirali kriterije utvrđivanja statusa građana slabijega imovinskog stanja, a to su: prijava prebivališta na području grada Zagreba u neprekidnom trajanju od pet godina, status korisnika prava socijalne skrbi nadležnog centra za socijalnu skrb Zagreb ili Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi (Narodne novine broj 33/12) i Odluci o socijalnoj skrbi (Službeni glasnik Grada Zagreba 10/12), te da korisnik nema u vlasništvu drugih nekretnina na području Republike Hrvatske.


5. Također, građanima će se ponuditi i određene olakšice u vezi s plaćanjem komunalnog doprinosa za te građevine, u vidu obročnog plaćanja na rok do 10 godina s počekom od godinu dana, te olakšice u vidu smanjenja komunalnog doprinosa prema zonama i kvadraturi objekta: u I. zoni za 15 %, u II. zoni za 20 %, u III. zoni za 25 % i u IV. zoni za 30 %.


6. Radi realizacije navedenog u hitnu skupštinsku proceduru uputio sam prijedlog modela naplate komunalnoga doprinosa za bespravno sagrađene objekte, ali i za sve građevine koje će se dalje graditi prema građevinskim dozvolama, prema kojemu će se voditi računa o imovinskom cenzusu prihoda po članu obitelji.Vjerujem da će sve navedene mjere pomoći da se učini taj pomak, da se objekti za koje nema zakonskih prepreka legaliziraju, da građani konačno dobiju uredne papire za svoj krov nad glavom i da se konačno uvede red u ovom području.

Vjerujem i u razumijevanje gradskih zastupnika i njihov osjećaj solidarnosti i pravednosti pri donošenju odluke o smanjenju komunalnoga doprinosa jer to korespondira s vremenom i situacijom u kojoj mnogi trebaju našu pomoć.

više na http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=47016
Vaš gradonačelnik
Milan Bandić