http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

petak, 13. srpnja 2012.

Većina SDP-ovih zastupnika u Gradskoj skupštini nema ni dana radnog staža, nedorasli su poslu koji obavljaju za građane ovoga grada

Zagrebačko sveučilište je jedno od najstarijih u ovom dijelu Europe. Apliciraju za sredstva u projektu Kampusa Borongaj. Tri mjeseca ćemo izgubiti zbog skandaloznog odnosa  gradskih zastupnika politički instruiranih. I sto da odgovoran gradonačelnik radi nakon toga? Neću sjediti s tim ljudima nakon ovakve odluke. Moramo pokazati javnosti da je to neozbiljno i neodgovorno društvo. Ovo je prevršilo mjeru. Ja nisam mogao sanjati da će se to dogoditi. Zamislite drskosti, neodgovornosti, gluposti i NEDORASLOSTI skinuti nešto s dnevnog reda, bez obrazloženja i bez rasprave. Skinuti takav projekt važan ne samo za Zagreb već za cijelu Hrvatsku, to je strašno. Ja se nadam da će građani ovoga grada znati prepoznati o čemu se radi. Nesagledive posljedice sa 90 ili 100 dana odgode , mi smo izgubili definitivno 3 mjeseca, do jeseni i iduće sjednice Gradske skupštine.  Ja sam razočara, tužan i rezigniran. To rade ljudi koji u svojim životopisima i radnim knjižicama nemaju dana radnog staža i zato se to događa. I to ovom Zagrebu i ovoj javnosti treba reći!
Oni nikada u životu nisu napravili pesju kućicu. Da su napravili 3 pesje kućice, ne bi ovo napravili nikada. To je skandal. Osuđujem takav način ponašanja. Napustili smo sjednicu jer čuvam dignitet mojih kolega koji su to pripremali, mene osobno kao gradonačelnika i dignitet Zagrebačkog sveučilišta. Ja se nikada ne povlačim, ali danas sam prvi put ovo morao napraviti.


ponedjeljak, 2. srpnja 2012.

O upisima u dječje vrtiće 2012./2013.

Nastojimo da u 9. mjesecu ne bude neupisane djece u dječje vrtiće. Prvi put u povijesti smo izjednačili subvencije gradskih, privatnih i vjerskih vrtića. Time smo stvorili pretpostavku za 1500 mjesta koja smo prošle godine bili u deficitu. Ufamo se da tako bude. Nismo sjedili prekriženih ruku ovih 6 mjeseci već smo otvorili 4-5 manjih vrtića i još ćemo ih toliko otvoriti do 9. mjeseca. Činimo sve da broj neupisane djece u vrtiće svedemo na 0.
Kapaciteti upisa u 60 gradskih vrtića je 32.560 djece. Planirani kapacitet za 2012./2013. je 33.291 dijete. Znači povećai smo planirane kapacitete. Putem jedinstvene aplikacije za provedbu upisa osigurana je svakom dječjem vrtiću mogućnost uvida u popis djece čiji su roditelji zainteresirani za upis djece u njihov vrtić ukoliko ne budu primljena u dječji vrtić kojem je predan zahtjev. Ravnatelji dječjih vrtića međusobno nastoje naći rješenje za upis što većeg broja djece. Upravna vijeće dječjih vrtića odlučivala su o žalbama do 29.6.
Za djecu koja ne budu upisana u gradske vrtiće, od rujna 2012. postoji mogućnost upisa tijekom pedagoške godine 2012./2012., ovisno o dinamici izgradnje odnosno uređenja i opremanja planiranih novih prostora za smještaj predškolske djece.
Također je najavljeno proširenje kapaciteta postojećih i osnivanje nekoliko novih privatnih dječjih vrtića u 2012./2013. čime bi se riješio problem upisa dijela djece koja nisu primljena u gradske dječje vrtiće.

O pregovorima sa Sindikatima

Ja sam odgovoran i tu odgovornost trebam realizirati. Kao gradonačelnik svih građana, onih u javnom i onih raposlenih u realnom sektoru, naglašavam da moramo dijeliti sudbinu realnog sektora. Mamai tata koji rade u realnom sektoru, kada dođu u vrtić, ne razumiju o čemu tete u vrtiću pričaju jer ne znaju što su regres i božićnica. Budiomo realni i odgovorni. A ja vjerujem da su u Sindikatima mudri i da će pristati na naše uvjete. U suprotnom, nećemo morati stegnuti 3 rupe na remenu već 6. Nitko ne govori o 2 važne činjenice, a to je
1) da je 20-25 % viška zaposlenih u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu,
2) da imamo 25-30 % veće plaće od ostalih jedinice lokalne samouprave, o realnom sektoru da ne govorimo.
Zato moramo na vrijeme napraviti rez. Ako ćemo i dalje čekati, bit će prekasno. Isto savjetujem i Zagrebačkom holdingu, koji već mjesecima posuđuje kod nas za plaće. Oni su već odavno trebali napraviti rezove. Jednostavno nemamo izbora, ne možemo dijeltiti ono što nismo zaradili i ono što nema. Svi koji rade u realnom sektoru znaju o čemu govorim, oni žive od zarađenog. Ako misle dobro sebi, Sindikati će pristati na prijedlog. Punjenje je 15 % manje od planiranog, a 26% manje za prva 3 mjeseca neporeznog dijela. To je zato što nema investicija i projekata, koje koči Gradska skupština. Situacija je alarmantna i moramo hitno reagirati, a ne čekati da bude prekasno kao drugi koji su neodgovorni.