http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

petak, 29. lipnja 2012.

Pisma ZET-u i predsjedniku Gradske skupštine Davoru Bernardiću

14.6.2012.
GRADONAČELNIK
                                                                                       GRADSKA SKUPŠTINA GRADA ZAGREBA
                                                                                       PREDSJEDNIK SKUPŠTINE
                                                                                       Davor Bernardić
                                                                                      
                                                                                       ZAGREBAČKI HOLDING
                                                                                       Predsjednik Uprave
                                                                                       Ivo Čović
                                                                                        
                                                                                       ZAGREBAČKI HOLDING
                                                                                       Podružnica ZET
                                                                                       Voditelj Dubravko Baričević
Poštovani,
uvjeren sam da ste upoznati s činjenicom da zagrebačka uspinjača nije u pogonu više od dva mjeseca, odnosno, od 13. travnja 2012. Prema rješenju o privremenoj obustavi prometa, radi redovnog godišnjeg pregleda pogonskog postrojenja i pripadajućih objekata, nakon obavljenog pregleda trebala je biti stavljena u punu funkciju od 27. travnja 2012.
Međutim, do danas 15. lipnja 2012. nažalost nije u pogonu.
Građani grada Zagreba, ogorčeni se svakodnevno javljaju, postavljaju pitanja i s pravom ne razumiju, zašto uspinjača kao turistička atrakcija,ali nekima i svakodnevna potreba, još uvijek nije u funkciji.
Priznajem i sam bi volio znati zbog čega su, prije svega stanovnici Gornjeg grada kojima je ona jedno od glavnih prometala, a onda i drugi Zagrepčani i njihovi gosti, i dalje uskraćeni.
Podsjećam da sam i prije nekoliko tjedana tražio hitno poduzimanje radnji koje bi omogućile početak prometovanja. Međutim, očito je, pomaka nema.
Slijedom navedenog, molim hitnu i potpunu povratnu informaciju o svim elementima sada već evidentnog problema s ponovnim puštanjem u promet uspinjače.
Ukoliko ocijenite da je potrebna daljnja suradnja i pomoć u svrhu brzog rješenja oko puštanja u promet uspinjače, od strane nadležnog gradskog upravnog tijela, kao i uvijek, moji suradnici i ja stojimo Vam na raspolaganju.

S poštovanjem,
GRADONAČELNIK
Milan Bandić


29.5.2012.
GRADONAČELNIK
                                                                                               ZAGREBAČKI HOLDING
                                                                                               Predsjednik Uprave Ivo Čović
                                                                                               Ulica grada Vukovara 41

PREDMET:NEPROMETOVANJE USPINJAČE

Poštovani,
od strane nadležnog Ureda sam informiran da nam se zahtjevom od 10.4.2012. obratio Zagrebački holding, Podružnica ZET kojim su tražili izdavanje rješenja o privremenoj obustavi prometa uspinjače u razdoblju od 13.-27. 4. 2012. radi redovnog godišnjeg pregleda pogonskog postrojenja i građevinskih objekata prema uputama za rukovanje i održavanje uspinjače, te godišnjeg stručnog tehničkog pregleda sukladno Zakonu o žičarama što je i odobreno rješenjem našeg nadležnog Ureda od 12.4.2012.
Kako nakon 27.4.2012. uspinjača nije puštena u rad uslijedila je pritužba redovnih putnika, te su predstavnici našeg nadležnog Ured održali hitan sastanak s odgovornima iz Zagrebačkog Holdinga, Podružnice ZET, na kojem je od strane ZET-a objašnjeno da je osim tehničkih poslova godišnjeg pregleda pogona bilo potrebno u tom razdoblju odraditi i određene administrativne poslove. Naime, inspektor željezničkog prometa, u čijoj je ingerenciji i rad uspinjače, zabranio je prometovanje uspinjače iz razloga jer na Trgovački sud u Zagrebu tvrtka ZET nije dostavila potrebnu dokumentaciju kako bi se obavila preregistracija. Za rješavanje tih problema bilo je potrebno da Skupština Zagrebačkog holdinga na svojoj sjednici donese potrebne odluke i to dostavi Trgovačkom sudu.
Kako se radilo samo o administrativnim poslovima, s predstavnicima Zagrebačkog holdinga, Podružnicom ZET dogovoreno je da će se privremeno uspostaviti izvanredna autobusna linija koja će prometovati s Katarininog trga do Tomićeve i obratno i to od 05.-19.5.2012. u kojem razdoblju se očekivalo da će Zagrebački holding riješiti navedene probleme.

Sukladno navedenom, zabrana rada uspinjače od strane inspekcije je još uvijek na snazi, kao i supstitucija uspinjače autobusom iz čega proizlazi da je upitno kada će uspinjača ponovno proraditi.
Kako nam se i dalje svakodnevno javljaju građani ogorčeni što uspinjača ne radi, kao i brojne turističke agencije koje negoduju i protestiraju što jedna od znamenitosti Grada Zagreba ne funkcionira, upozoravamo da je potrebno hitno poduzeti radnje koje bi omogućile početak rada uspinjače u najskorije vrijeme.

GRADONAČELNIK
Milan Bandić

srijeda, 27. lipnja 2012.

Ljetno kino Tuškanac nakon 42 godine ponovno u funkciji

Jučer smo na Ljetnom kinu Tuškanac obilježili početak kulturnog ljeta u Zagrebu. Ljetno kino Tuškanac je opet u funkciji nakon 42 duge godine zapuštenosti.

Hvala proizvođačima kulture koji će nas tijelom ovog ljeta uveseljavati na Tuškancu i svjedočiti zagrebačku kulturnu izvrsnost.

Nakon što smo na moju osobnu inicijativu zatvorili Dežmanov prolaz za automobile, otvorili garažu na Tuškancu, od danas ni na prilazu Ljetnom kinu Tuškanac neće biti automobila, već će to biti pješačka zona za građane koji će moći u lijepim ljetnim večerima uživati u kulturnom bogatstvu našega grada.
Koncerti, izložbe, glazbene, kazališne, filmske i ulične predstave, mnoštvo raznovsrnih drugih kulturnih zbivanja objedinjenih pod nazivom ZgKul, obogatit će ljeto u našem gradu i pozicionirat Zagreb visoko na ljestvici europskih kulturnih metropola.

Grad Zagreb, kao istaknuto političko, društveno, kulturno i turističko središte, želi privući svoje posjetitelje na brojna zbivanja koja se odvijaju kako na ulicama, trgovima, parkovima, uz jezera, tako i u palačama, crkvama, dvorištima arhitektonskih bisera grada te na ljetnim pozornicama.

Pogledajte bogati program događanja

Ljetno kino Tuškanac
Svečano otvorenje:
27. – 28. lipnja 2012.
Ljetno kino Tuškanac na Dubravkinu putu, djelo arhitekta Kazimira Ostrogovića iz 1954., konačno dočekuje svoju priliku postati omiljeno okupljalište ljubitelja glazbe, kazališta i filma. Ova pozornica, s oko 500 sjedećih mjesta, značajno će doprinijeti obogaćenju ljetnog kulturnog života grada. U lipnju i srpnju na pozornici ćemo pratiti, između ostalog, produkcije Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Ljetni program: Tko pjeva, zlo ne misli, opereta, Gubec-beg, rock opera i dr.


Art Viva Likum
Dežmanov prolaz
27. – 28. lipnja 2012.
http://www.tajnegrica.hr/Svečano otvorenje Ljetnog kina u Tuškancu pratit će projekt Art Viva Likum u Dežmanovom prolazu. Njega će „nastaniti“ slikari sa svojim paletama šarenih boja i kistovima kojima će kao modeli poslužiti slučajni prolaznici. Sudjeluju umjetnici Ante Bakter, Željka Bašlin, Leonardo Budimlić Majnarić, Edit Glavurtić, Jadranko Ferko, Nada Martinjak, Goranka Politeo, Vjera Reizer, Hrvoje Šercar, Nedeljko Tintor, Zorica Turkalj, Rinella Ivanković, Mercedes
likum.hr
Bratoš, Zvonimir Šepat, Lazer Lumezi i drugi.

Zagrebački vremeplov
lipanj – rujan 2012.
facebook.com/zagrebackivremeplov Odmori, uživaj i zabavi se u duhu prošlih vremena kojima kroz ljetne mjesece žive Kaptol, Trg bana Josipa Jelačića, Dolac, Zrinjevac, Maksimir, Gornji Grad, Tkalčićeva...

Interaktivna noćna tura – Tajne Griča
lipanj – rujan 2012.
petkom i subotom u 21 sat
Interaktivna noćna tura – Tajne Griča – namijenjena je svim posjetiteljima koji žele doživjeti mističnu stranu Gornjega grada. Tura slijedi tragove kojima su hodili likovi povijesnih romana Marije Jurić Zagorke. U tajne gradskih legendi posjetitelje će uvesti kostimirani likovi, oživljujući, u kasne noćne sate, povijest grada.

Ljeto na Štrosu – Strossmartre
Strossmayerovo šetalište
25. lipnja – 2. rujna 2012.
Jedno od najromantičnijih šetališta grada, Strossmayerovo šetalište, smješteno podno same kule Lotrščak, ljeti odiše duhom “pariških kvartova”. Pomno odabranim glazbenim programima, likovnim instalacijama, neobičnim i zabavnim programima, slikarima i njihovim platnima te čašici izvrsnog vina teško odolijevaju kako Zagrepčani tako i brojni posjetitelji grada. I ove su godine u glazbenoj ponudi odličan jazz, evergreeni, glazba 50-ih, 60-ih i 80-ih, latino glazba, romska pa i alternativa. Uz sve to, na Štrosu možete proslaviti 1/2 Nove godine uz prigodan glazbeni program i vatromet.

Park-in-Zagreb 2012
26. lipnja 2012. – 7. srpnja 2012.
Park Ribnjak
Dvotjedni festival zabave i kulture. Besplatni programi za sve. Dnevne radionice uključuju ples, likovnu umjetnost, glazbu, sport, fotografiju, dramu, ali i kuhanje. Posjetitelji će moći uživati u izložbama, performansima, promocijama novih izdanja i koncertima...
Sve to čini Zagreb mjestom koje ne smijete propustiti!

Sting
27. lipnja 2012.
Arena Zagreb
Back to Bass Tour
Po treći put Sting posjećuje Zagreb. Održat će koncert u zagrebačkoj Areni u svom rock izdanju. Koncertom se obilježava i 25 godina Stingove uspješne solo karijere.

Opera pod zvijezdama
„Ruži“ – uz 70. rođendan Ruže Pospiš-Baldani
Ljetna pozornica ŠRC Šalata
28. lipnja 2012.
Tradicionalni koncert Glazbene proizvodnje HRT-a, Opera pod zvijezdama, kojem su domaćini Simfonijski orkestar i Zbor HRTa, ugostit će i ove godine, pod ravnanjem maestre Nade Matošević, niz glasovitih imena s domaćih i inozemnih opernih i koncertnih pozornica: Valentina Fijačko, Kristina Kolar, Jelena Kordić, Vedrana Šimić, Ivana Lazar, Lana Kos, Domagoj Dorotić, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić, Marko Mimica.

INmusic festival
Zagrebačko jezero Jarun
28. – 30. lipnja 2012.
http://www.inmusicfestival.com/,
INmusic festival najveći je hrvatski glazbeni festival koji se u posljednjih sedam godina razvio u kulturni događaj od velikog međunarodnog značaja za grad Zagreb i svrstao se u red najpoznatijih europskih festivala. Međunarodnu reputaciju festivala osigurale su pohvale svjetskih medija, između ostalih BBC-a i Timesa, dok je ove godine CNN svrstao INmusic festival među 50 najboljih svjetskih glazbenih festivala. Sedmo izdanje INmusic festivala ugostiti će niz velikih glazbenih imena, poput New Order, Franz Ferdinand, Gorillaz Sound System, Plan B, Mando Diao, Gogol Bordello i mnogih drugih. Pored raznolikog glazbenog programa, ovogodišnji festival predstavlja i mnogobrojne dodatne sadržaje poput Tko pjeva zlo ne misli, Ko to tamo peva, Tesla Boat Show, mulitmedijalna izložba Multikulturalizam u glazbi (MiM) podržana od strane Europske unije te uključivanje festivala u veliku humanitarnu akciju Palčić gore! kroz prodaju festivalskih memorabilija i uslugu face paintinga!

Međunarodni festival novog kazališta EUROKAZ
28. lipnja – 2. srpnja 2012.
EUROKAZ je, od osnutka, 1987., sjecište raznorodnih umjetnosti: kazališta, plesa, performansa i dr. Programski koncept naglašava inovaciju i impulse koji mijenjaju perceptivne običaje i sudjeluju u stvaranju novih kazališnih jezika. Ovogodišnji ljetni program realizira se u HNK Zagreb, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom kazalištu mladih i Gradskom kazalištu Gavella. Israel Galván (Španjolska): La Curva, Pierre Rigal (Francuska): Micro, Naroden teatar Vojdan Černodrinski (Makedonija): Antica, CREW (Belgija): Terra Nova, Claudia Bosse / theatercombinat (Njemačka/Austrija): dominant powers. what is to be done then? & biografski krajolici Novog Zagreba, Dalibor Martinis (Hrvatska): Simultani govor

Ljetne noći Teatra Exit
Muzej za umjetnost i obrt
28. lipnja – 21. srpnja i 30. kolovoza – 8. rujna
Treću godinu u nizu Teatar EXIT pod vedrim zagrebačkim ljetnim nebom, u predivnom dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt, nudi vlastite i gostujuće predstave, sa željom zadovoljiti potrebe svih onih koji su u ljetnim mjesecima izvan redovne kazališne sezone željni kazališnih događanja.
Ljetne produkcije: Kako misliš mene nema!?, SHAKEspeare na EXit, Balon, Pas, žena, muškarac, Kontrabas, CABAres CABArei, Preko Trnja do Zvijezde… te međunarodna gostovanja.

Večeri na Griču
Galerija Klovićevi dvori
Jezuitski trg 4
29. lipnja – 2. kolovoza 2012.
Ljetni festival s dugom tradicijom u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb vraća se starom nazivu Večeri na Griču, čime organizatori nastoje još snažnije naglasiti ljepotu doživljaja glazbe u prostorima Gornjeg Grada. I ove godine program se obraća širokom krugu posjetitelja: uz već uobičajene koncerte ozbiljne glazbe, na programu su i koncerti iznimnih glazbenika domaće i međunarodne jazz i etno scene. Program obuhvaća: Gibonni, Matija Dedić Trio, Opera b.b., Dialogos, Adrien Moignard, Florin Niculescu, Cappella Istropolitana, Yamma, Zefiro, Gabi Novak, Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Svetilen, Odhecaton, Luca Ciarla Quartet, Hrvatski barokni ansambl i dr.

Fantastic Zagreb Film Festival
Ljetno kino Tuškanac, Ljetno kino Saloon
29. lipnja – 6. srpnja 2012.
Nakon „nultog“ izdanja prvog festivala fantastičnog filma u cijeloj regiji, 2011. godine, slijedi još zanimljivij Fantastic Zagreb Film Festival. On nudi filmove fantastike i srodnih žanrova svjetske produkcije (znanstvena fantastika, horor, triler, suspens, animacija, eksperimentalni film, začudna drama) i tako postaje ne samo veliki žanrovski filmski festival već i prvi open air filmski festival koji obogaćuje kulturnu i ljetnu turističku ponudu Zagreba.
Ove godine bit će prikazano preko 30 filmskih naslova podijeljenih na šest programa i sekcija: Panorama, Orient Express, Ponoćno ludilo, Focus program, Japanski eksploatacijski filmovi, Besplatan ponoćni maraton.

Concerto in Cro
Galerija Klovićevi dvori
Jezuitski trg 4
srpanj, kolovoz 2012.
Concerto in Cro novi je glazbeni projekt Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa d.o.o. koji na drugačiji i dosad u Hrvatskoj nepoznat način obogaćuje glazbenu scenu. U okviru projekta bit će izvedena ponajbolja djela hrvatske glazbe nastala u posljednjih 300 godina. Izvođači su tri novo sastavljena komorna ansambla.

Festival Miroslav Krleža
Krležin Gvozd 23
3. – 7. srpnja 2012.
Prostor Krležine kuće i platoa ispred kuće postaje mjesto susreta svih umjetnika kojima je Krleža misaoni i duhovni orijentir. Glumci, književnici, glazbenici, likovni umjetnici, filmski djelatnici iz “svoga mraka i svoje svjetlosti” svjedoče svoju fascinaciju velikim piscem kroz multimedijalna scenska događanja. Umjetničku organizaciju potpisuje Teatar poezije.
Program: Castellia, Djetinjstvo u Agramu, Hrvatski nokturno, Na rubu pameti, Razgovori s Krležom

Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo
Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1
7. – 28. srpnja 2012. i 21. kolovoza – 5. rujna 2012.
Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo, od osnutka 2000., postaje zagrebačka ljetna polivalentna scena, s visokim kriterijima u odabiru glazbenog, kazališnog i filmskog programa.
Ljetni program: Ansambl Acoustic Project, Miroslav Tadić & Braća Teofilović; Amadeoff kazališni festival; Ansambl Lado: O, Isuse, daj mi suze; Damjan Krajačić, flauta, Matija Dedić, glasovir; Flamenco Fest Verde, que te quiero verde; Bobočkina priča; Krešimir Haas, čembalo, Silvio Richter, violina; Mariachi Los Caballeros; Ayllu, Dijana Rexepi / Schindlerova lista, Saeta feat. Tinkara Kovač, Zagrebački solisti, Petrit Çeku Trio, Edin Karamazov i prijatelji, Mali Amadeo (program za djecu).

Histrionsko ljeto
Opatovina
12. srpnja – 2. rujna 2012.
Ovogodišnje Histrionsko ljeto na predivnoj ljetnoj pozornici zagrebačke Opatovine, donosi predstavu Gospodsko dijete, pisca i redatelja Kalmana Mesarića, praizvedeno 2. travnja 1936. na pomoćnoj sceni HNK (Malog kazališta, danas Dramsko kazalište Gavella).

Orgulje Zagrebačke katedrale
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, Kaptol 31
12. srpnja – 13. rujna 2012.
Izuzetno vrijedne orgulje Zagrebačke katedrale svrstavaju se među deset najljepših ostvarenja orguljarstva u svijetu i među jedne od najvećih orgulja u Europi. Izradila ih je 1855. godine njemačka tvrtka E. F. Walcker i zaštićeni su spomenik kulture nulte kategorije. Ljepotu njihova zvuka ispunit će Zagrebačku katedralu na šest koncerata na kojima će se predstaviti domaći i inozemni vrhunski orguljaši i njihovi gosti: Hvalimira Bledšnajder, Pieter van Dijk (Nizozemska), Željko Marasović, Libor Dudaš (SAD), Gedymin Grubba (Poljska) i Edmund Andler-Borić, Marko Prepelić, truba, i Dario Teskera, truba.

Međunarodna smotra folklora
Trg bana Josipa Jelačića; Gradec; Centar mladih Ribnjak
18. – 22. srpnja 2012.
Međunarodna smotra folklora najuglednija je manifestacija tzv. izvornog folklora u Hrvatskoj, odnosno folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine. Od osnutka 1966. predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti. Ovogodišnja Smotra održava se na temu Djeca i folklor te će na njoj nastupiti dječji folklorni ansambli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Irana, Litve, Makedonije, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Rusije, Ukrajine i Švicarske.

Pula i Motovun u Zagrebu
Ljetno kino Tuškanac, art-kina Metropolis, Grič, KIC
srpanj, kolovoz 2012.
Filmski festivali Pula i Motovun sele se ovo ljeto i u Zagreb. Posjetitelji će izbor najboljih, nagrađenih filmova, moći pratiti i u Ljetnom kinu Tuškanac.
Filmovi s festivala igranog filma u Puli osim u Ljetnom kinu Tuškanac prikazivat će se i u kinima Metropolis, Grič i KIC.

Ljetno kino TuškanacUbrzo nakon Fantastic film festivala, Udruga Restart će predstaviti nekoliko zapaženih dokumentaraca15. i 16. srpnja te 25. i 26. kolovoza. Festival igranog filma u Puli u retrospektivi od 17. do 20. srpnja donosi filmove velikog francuskog sineasta Claudea Chabrola. Od 24. srpnja do 2. kolovoza prikazivat će se izbor filmova iz pulskog međunarodnog programa Europolis, a kao uvodni filmovi prikazivat će se hrvatski kratki igrani filmovi.
Motuvun film festival od 21. do 23. srpnja u retrospektivi predstavlja uglednog britanskog redatelja Terencea Daviesa. Od 3. do 10. kolovoza prikazivat će se izbor filmova iz motovunskog Glavnog programa te Motovunski kratki. 
Od 11. do 14. kolovoza na programu je izbor žanrovskih ostvarenja iz Dana europskog filma,a od 15. do 19. kolovoza izbor glazbenih dokumentaraca sa Starigrad Paklenica film festivala. Za kraj, Soundset plavi od 20. do 24. te od 27. do 31. kolovoza organizira filmski ciklus Najvažniji sporedni frajeri. 
Red Hot Chili Peppers
29. kolovoza 2012.
Hipodrom Zagreb
Jedan od najvećih rock-bandova današnjice, Red Hot Chilli Peppers zasigurno će oduševiti svoje brojne fanove na zagrebačkom Hipodromu.

Il Divo
17. rujna 2012.
Arena Zagreb
http://www.eventim.hr/Na oduševljenje brojnih obožavatelja, a napose obožavateljica senzacionalni vokalni sastav Il Divo po prvi put dolazi u Zagreb, u okviru njihove četvrte svjetske turneje!PROGRAM ZA DJECU:

Gradsko kazalište Trešnja
Mošćenička 1
3. srpnja – 9. rujna 2012.
Trešnja je najveće dječje kazalište u Hrvatskoj i kao takvo ima snažnu i nezamjenjivu ulogu u odrastanju djece. Pokreće ga ideja da je svaki posjet Trešnji za dijete iskustvo iz kojeg će učiti, spoznavati, zbog kojeg će više maštati i koje će dugo pamtiti.
Program: Tijelo, Miffy, Regoč

Gradsko kazalište Žar ptica
Bijenička 97
29. lipnja – 31. kolovoza 2012.
Gradsko kazalište Žar ptica, osnovano prije 30 godina, respektabilno je zagrebačko kazalište za djecu i mlade, jedno od najpoznatijih i najposjećenijih dječjih kazališta u Hrvatskoj. U prilog tome govori 45 000 gledatelja i 300 izvedbi repertoarnih naslova godišnje, koji se temelje na djelima domaćih i stranih klasika, kao i suvremenih autora dječje književnosti.
Program: Reumatični kišobran, Ti i ja mali medo, Vuk i kozlići, Vesela bajkovnica, Malen si, malen kao maljušak

Zagrebačko kazalište lutaka
Ulica Baruna Trenka 3
5. srpnja – 13. rujna 2012.
Zagrebačko kazalište lutaka najstarija je i središnja lutkarska kuća u Hrvatskoj, koja već više od šezdeset godina na svoju pozornicu dovodi vrhunske lutkare, domaće i strane dramatičare, cijenjene redatelje. Dvorana Kazališta prvi je korak malenoga gledatelja u svijet kazališta i tu ulogu ozbiljno shvaća. Nije ona samo umjetnička, već i odgojna.

Program: Postolar i vrag, Tri praščića, Ježeva kućica, Umišljena mišica
http://www.zagreb-touristinfo.hr/

utorak, 26. lipnja 2012.

Dan državnosti 2012.

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani,
drage Hrvatice i Hrvati,

Dan državnosti dan je koji nas podsjeća na veličinu i značaj izborene slobode i samostalnosti Hrvatske, na veličinu žrtve onih koji su podnijeli najveći teret – na naše branitelje u Domovinskom ratu, na generacije naših prethodnika koji su o slobodi i samostalnosti mogli samo sanjati.

Moderna i demokratska Hrvatska imala je težak početak, a žrtva koju smo podnijeli u najtežim trenucima agresije, obvezuje nas na to da uvijek budemo svjesni da državu treba čuvati i graditi na principima slobode, demokracije, socijalne pravde, zajedništva, solidarnosti - onim principima koji su nas i vodili u najtežim trenutcima.
Sretni smo što imamo svoju državu, zadovoljni što ćemo uskoro i u formalnom smislu biti dio europske zajednice naroda, što je izazov, i na neki način nepoznat teren, ali i prilika da pokažemo što možemo, da budemo prepoznatljivi, inovativni, uspješni.

Nestrpljivi smo jer znamo da imamo još mnogo posla, da mnogo toga moramo učiniti bolje, brže, efikasnije, ali, s druge strane, uz više zajedništva, solidarnosti, uz korištenje svih resursa i potencijala koje imamo, nema straha za budućnost.

Vođeni demokratskim vrijednostima koje su u temeljima moderne Hrvatske, promičući suradnju i toleranciju, cijeneći prije svega rad i znanje kao pokretače na svim područjima, nastojeći sačuvati i afirmirati svoj identitet u globalnom okružju, možemo s optimizmom, unatoč trenutnoj teškoj gospodarskoj situaciji, zakoračiti u ono što donosi europska budućnost.

Ponosni na to što imamo danas, našu Hrvatsku i naš Zagreb već sutra moramo učiniti još boljim i ugodnijim mjestom za sve nas, vodeći računa da na testu solidarnosti prema onima kojima je najteže, u ovom kriznom i recesijskom vremenu, nikako ne smijemo pasti.

Svima vama, drage Zagrepčanke i Zagrepčani, i svim građanima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti Republike Hrvatske!

četvrtak, 21. lipnja 2012.

Uspinjača još uvijek ne radi

Uspinjača ide na redovni remont svake godine pa je Zagrebački holding, Podružnica ZET-a, zbog takvog remonta uspinjače zatražila od Gradskog ureda za prostorno uređenje potrebno rješenje o privremenoj obustavi prometa uspinjače za razdoblje od 13. do 27. travnja 2012.
         Takav zahtjev uputili su za razdoblje od 10 dana, koliko je dosada uobičajeno trajao remont uspinjače.
         Nadležni Gradski ured to je odobrio u roku od dva dana i 12. travnja izdao je potrebno rješenje za obustavu prometa zbog remonta.
         Nažalost, remont nije dovršen do 27. travnja, odnosno u roku tih deset dana, pa su uslijedile pritužbe putnika Gradskom uredu i gradonačelniku, zbog čega je odmah održan hitan sastanak s nadležnim predstavnicima Zagrebačkog holdinga i ZET-a na kojemu sam informiran:
- da je inspektor željezničkog prometa zabranio prometovanje  
  uspinjače jer Zagrebački holding Trgovačkom sudu u
  Zagrebu nije dostavio potrebnu dokumentaciju za
  preregistraciju, te
- da je za dostavu te dokumentacije potrebna odluka skupštine
   Zagrebačkog holdinga.
         Zbog takvih okolnosti, s predstavnicima ZET-a i Holdinga, na inzistiranje Grada od 5. do 19. svibnja, dokada je najavljeno okončanje remonta, uspostavljena je autobusna linija s Katarininog trga do Tomićeve ulice, pri čemu je najvažnije da u razdoblju od 27. travnja do 5. svibnja, zbog takvih okolnosti, čak nije vozio ni autobus na čijoj liniji je Grad odmah inzistirao.
         Obzirom na činjenicu da skupština Holdinga nije održala sjednicu jer se nije moglo sakupiti svih 11 članova Skupštine koji moraju donijeti jednoglasno odluku, Zagrebački holding i ZET 24. svibnja podnijeli su zahtjev nadležnom Gradskom uredu za produženje rješenja o privremenoj obustavi do 31. svibnja.
          Zbog toga smo ponovno 25. svibnja održali sastanak s predstavnicima ZET-a, na kojemu je Grad obaviješten da skupština Zagrebačkog holdinga još uvijek nije zasjedala i donijela potrebne odluke za dostavu dokumentacije Trgovačkom sudu u Zagrebu.
          Zbog svega ovoga, građani grada Zagreba moraju znati da na primjeru redovnoga godišnjega remonta uspinjače, organizacija skupštine Holdinga potvrđuje da nije moguće riješiti najbanalniji administrativni problem da se može dostaviti potrebna dokumentacija Trgovačkom sudu, i to zato što se:
-         prvo, ne može okupiti svih 11 članova skupštine;
-         drugo, kada se i okupe, zbog toga što su imenovani predstavnici pet političkih stranaka, odluke se ne mogu usuglasiti i donijeti.
          Posljedica svega je primjer uspinjače, koja čak i onda kada je remont dovršen, zbog toga ne može voziti.
          Građani grada Zagreba ovo moraju znati jer po tome moraju donijeti svoj sud kako se ovakve situacije u narednom razdoblju ne bi više nikada događale.

utorak, 19. lipnja 2012.

Skandalozno blokiranje Grada

Preduvjet demokracije je poštivanje jedni drugih. To je minimum demokracije. Samo, mi se tek učimo demokraciji pa je sve normalno. Čak i ponašanje danas na sjednici Gradske skupštine. Nepoštivanje institucije gradonačelnika je nedopustivo, kao i govorenje neistine s govornice ,koja se zloupotrebljava za plasiranje laži i zabluda građanima Zagreba. A ja to, kao gradonačelnik  Grada Zagreba već 11,5 godina, neću dozvoliti.
Ja ne mogu biti protokolarni gradonačelnik. Kao što bi većina u Gradskoj skupštini htjela. Nisam taj. Da jesam, pristao bi da budem predsjednik Skupštine Zagrebačkog holdinga, njih 10 da donosi odluke, a ja da potpisujem. Ostao bi i u stranci da sam takav. Na upravljanje. Ali nisam.
Primjer njihovog znanja i sposobnosti je svakako Zagrebački holding. Oni ne mogu uspinjaču 2,5 mjeseca pustiti u funkciju jer su upali u svoju stupicu. Rušili su gradonačelnika i bili jedinstveni. Sada više nisu jedinstveni. Ne mogu se sastati u Skupštini Zagrebačkog holdinga i donijeti jedan papir da puste uspinjaču u funkciju. Skandalozno!
A što budu bliže izbori, tog jedinstva će bit sve manje.
Meni je žao mojih dragih sugrađana što se voze busom okolo, stariji građani, invalidi, majke s kolicima. Tužan sam zbog njih a oni se samo bave političkim igricama.
Dok sam ja ravnao Zagrebačkim holdingom, remont uspinjače je trajao 7 dana, a 8. dan je puštena u funkciju. Toliko o sposobnostima i odgovornostima.
Predlažem Holdingu da sve ono što ne mogu napraviti, prenesu na Grad. Da ne blokiraju više Zagreb. Jer mi ćemo sve uzeti, popraviti, odraditi. Svako trgovačko društvo koje nije profitabilno prebacite na Grad. Svaku športsku ustanovu koja nije profitabilna prebacite na Grad. Ionako dajemo novce, bar ćemo znati što se radi u tim ustanovama. Ovako ne znamo ništa, novac curi, minus u Zagrebačkom holdingu je sve veći, Holding je najveći gubitaš u državi. Upitne su plaće radnicima za 3 mjeseca, već su 2 puta došli posuđivati u Grad novac da isplate plaće radnicima. Čak je i Zagreb parking, firma koja je u vrijeme dok sam ja upravljao Holdingom, bila najprofitabilnija u Zagrebu, propao i u minusu je.
Gradonačelnik mora biti ozbiljan i odgovoran jer snosi najodgovorniju funkciju ovoga grada. Slikovito rečeno, digli smo kredit, imamo fiskalnu odgovornost, sklopili smo ugovore i izvršavamo radove jer moramo vraćati kredit. Nema mjesta za političke igre, već samo rad. Onaj tko donese odluku da to raskine, snosit će posljedice.
Jučer sam bio 27 km od Trga bana Jelačića u Horvatima, u Brezovici. Prvi put u povijest su ljudi tamo dobili 6 autobusnih linija, 3 kn ceste i okretište autobusa. Gradonačelnik će to raditi, ali će urediti i Cvjetni trg, kao što je uređen i Trg bana Jelačića. Zastupnici u Gradskoj skupštini od toga rade političko pitanje jer žele upravljati i Skupštinom i Gradom. A to neće ići. I napravit ćemo i pothodnike i fontane. I spojit ćemo i Branimirovu i ovaj dio od Avenije Vukovar do Heinzelove-Radničke ceste. Bio bih sretan da smo započeli denivelaciju rotora na Remetinečkoj cesti, da smo spojili onih 120 metara Sveulične aleje Lučićeve, da smo napravili još po jedan trak 2,5 km od Kanalskog puta, Radničke, do Žitnjaka i Petruševca. Međutim, ravnomjeran razvoj ovoga grada je imeprativ ove Gradske uprave. I ja o tome vodim računa. Koliko god lovili gradonačelnik u stupicu da pegla centar grada u krizno i recesijsko vrijeme, a zaboravlja rubni dio, loša vam je politika. Pa ja sam u ovih 12 godina poderao cipela i bio u predgrađu grada, da gradski zastupnici žive još 50 godine, ne mogu to obići. Kada sam uređivao rubni dio, a nisam peglao nešto u centru, onda su govorili u ruralnim kategorijama o gradonačelniku. Danas glume zaštitnike tog ruralnog dijela. Međutim, nikada nitko od gradskih zastupnika nije išao u obilazak ruralnih dijelova, razgovarao s ljudima i bio na terenu, kao ja. Sve to ostaje na političkim floskulama i igricama, koje građani preziru.
I ne dozvoljavam da s govornice u Gradskoj skupštini govore da gradonačelnik radi protuzakonito.   Ja upravo provodim zakon! I zato mirno spavam. Ali se moraju pomiriti s činjenicom da još nemaju mjesto gradonačelnika. Imaju većinu u Skupštini. Moraju biti izbori i moraju biti izabrani. Drugačije ne ide. Ovo kočenje gradskih projekata i svih investicija je loše za grad u cjelini. Bez komunalnih doprinosa i bez radova, grad je mrtav. A to je jedini način na koji znaju raditi. Dokaz je upropašteni Zagrebački holding.

četvrtak, 14. lipnja 2012.

Nema zaštićenih u Gradskoj upravi Zagreba

Od danas u Gradskoj upravi Grada Zagreba više ništa neće biti isto. Građani su mi se povremeno znali požaliti kada me sretnu ili telefonski, da su djelatnici Gradske uprave bili neljubazni, da neki predmet dugo stoji kod nekog djelatnika, da ih se koči i slično. I tako Gradska uprava funkcionira već desetljećima, stoljećima. Čast izuzecima, ljudima koji korektno i profesionalno rade svoj posao, ljubazni su prema građanima i susretljivi prema kolegama. Ali, upravo zbog onih koji se utope u masi i svojim lošim i neprofesionalnim radom kvare ugled cijele jedne institucije kao što je Gradska uprava, uvodimo ovaj novi način funkcioniranja. U prizemlju Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1, od danas stoji KNJIGA ŽALBE u koju će građani moći svakodnevno upisati svoje primjedbe na rad djelatnika Gradske uprave. Moći će upisati i pohvale, ukoliko budu naročito zadovoljni nečijim radom. Svaki tjedan će moji najbliži suradnici proučiti sve primjedbe, prepisati ih i ukoliko budu učestale primjedbe na rad određenog djelatnika, biti će sankcioniran. Građani moraju dobiti kvalitetnu uslugu u Gradskoj upravi i neću dozvoliti da bilo koji djelatnik bude zaštićen i da zloupotrebljava svoj položaj u odnosu na stranke.
Gradska uprava je servis građanima i tu je zbog građana, a ne obratno.
Pozivam sve građane da upišu svoje primjedbe ili pohvale ako ih imaju, jer time ćemo zajedno uvesti još transparentnije i kvalitetnije poslovanje Gradske uprave.
Hvala!