http://www.facebook.com/milan.bandic.hrvatska

četvrtak, 24. svibnja 2012.

Podrška prijedlogu za dodjelu Nagrade Grada Zagreba

REPUBLIKA HRVATSKA
     GRAD   ZAGREB
  GRADONAČELNIK

KLASA: 021-05/12-03/100
URBROJ: 251-02-01-12-3

Zagreb, 23. travnja  2012.

                                                                       REPUBLIKA HRVATSKA
                                   GRAD ZAGREB
                                                                        GRADSKA SKUPŠTINA

                                                             STRUČNA SLUŽBA GRADSKE SKUPŠTINE
                                                           ODBOR GRADSKE SKUPŠTINE ZA JAVNA PRIZNANJA                                                                                   
                                                                        „Nagrade Grada Zagreba“          

                                                                          Ulica sv. Ćirila i Metoda 5
                                                                                10 000   ZAGREB


PREDMET:  „Nagrade Grada Zagreba“
                       podrška prijedlogu za dodjelu Nagrade Grada Zagreba-
                       -Građanskom nogometnom klubu Dinamo


                      Poštovani,
                      potaknut stoljetnom tradicijom postojanja nogometnog kluba, dugom športskom i društvenom poviješću u kojoj je Dinamo je osvojio 46 titula, od toga 23 nacionalna prvenstva, 18 kupova, 4 superkupa, te je kao jedini hrvatski klub osvojio Europski kup velesajamskih gradova - datum koji će zlatnim slovima biti upisan u povijest hrvatskog nogometa: 6. rujna 1967.
                      Navedeni i mnogi drugi uspjesi svrstali su Dinamo na listu najboljih nogometnih klubova iz cijeloga svijeta prema podacima Instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS). Poznati međunarodni institut za ispitivanje tržišta (GFK) objavio je, na temelju rezultata istraživanja popularnosti nogometnih klubova u Hrvatskoj, da je Dinamo „najveća hrvatska športska prepoznatljiva kvaliteta“.
                     Građanski nogometni klub Dinamo,  u svojoj dugoj i uspješnoj povijesti bio je i više nego „samo“ športski klub – svojevrsna društvena institucija i simbol našega društva i zajednice, poglavito u teškim i nesretnim vremenima.

                    Ni promjene imena nisu umanjile značaj kluba. Klub nastavlja tradiciju Prvog hrvatskog građanskog športskog kluba (Građanski), utemeljenog u travnju 1911. Pod tim nazivom nastupao je do svibnja 1945. Umjesto Građanskog, utemeljeno je tada Fiskulturno društvo Dinamo, a pet godina kasnije osamostaljuje se njegov nogometni klub. Godine 1991. klub mijenja naziv u HAŠK Građanski, 1993. u Croatia, a u veljači 2000. vraćen je naziv Dinamo nakon višegodišnje borbe njegovih navijača. Dinamo 2003. osvaja prvenstvo. U pet navrata 2004., 2007. i 2008., 2009. i 2010. Dinamo nastupa  u skupinama Kupa UEFA-e, današnje Europske lige. U sezoni 2011./2012. Dinamo uspijeva ući u Ligu prvaka te natjecanje dovodi u Zagreb nakon dugo vremena.
                     Povijest dokazuje da je Dinamo slijednik slavnoga Građanskog, o čemu potvrđuje i UEFA. Dinamo je od Građanskog naslijedio plavu boju dresova i status najpopularnijega zagrebačkog nogometnog kluba, navijačku bazu, a od 1969. i grb je vrlo sličan grbu Građanskog. U razdoblju nakon 2. svjetskog rata bio je glavni predstavnik zagrebačkog nogometa te jedan od četiriju najuspješnijih klubova u SFRJ uz splitski Hajduk te beogradske klubove Crvena zvezda i Partizan koji su zbog dominacije u jugoslavenskom nogometu dobili naziv velika četvorka. Osvojio je jugoslavenska prvenstva 1948., 1954., 1958., 1982. i kupove 1951., 1960., 1963., 1965., 1969., 1980. i 1983.
                     Dugo vremena bio je jedini jugoslavenski klub koji je osvojio jedan od europskih kupova, a osvaja i svoj četvrti naslov u Jugoslaviji 1982. Dinamo je te godine imao više od 40 000 članova, najviše u Europi iza slavne Barcelone.
                     U drugoj polovici devedesetih, Dinamo osvaja pet hrvatskih prvenstava u nizu: 1996., 1997., 1998., 1999. i 2000. Godine 1997. ponio je titulu s 81 od 90 mogućih bodova i s 21 bodom ispred drugoplasiranog Hajduka. U dva navrata, 1998. i 1999., igra Ligu prvaka. Godine 1998. Dinamo završava kao drugi. Od 14. kola sezone 2006./07. do 8. kola 2007/08 nanizao je 28 uzastopnih pobjeda u 1. HNL, a između ožujka 2006. i veljače 2008., 29 pobjeda zaredom na domaćem terenu. S takvim dostignućima, Dinamo je zadnjih godina statistički najuspješnija momčad u Hrvatskoj.   
                      Dinamo je najpularniji klub u Zagrebu, sjevernoj, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Navijačka baza Dinama kreće se oko brojke od dva milijuna samo  u Hrvatskoj. Broj navijača širom svijeta vjerojatno je još i veći. Dinamo velik broj navijača ima u susjednoj BiH, posebice u dijelovima gdje žive Hrvati, poput zapadne Hercegovine, dijelova srednje Bosne i Bosanske Posavine. U inozemstvu, navijači Dinama u većem broju žive u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj, te u SAD-u, Kanadi i Australiji.
                     Gledano prema svjetskoj statistici hrvatska nogometna reprezentacija je među 10 najboljih na svijetu, a čini ju najmanje polovica sadašnjih igrača Dinama. Prema ljestvici IFFHS-e, Dinamo je u 2011. zauzeo 40. mjesto u velikoj i brojnoj konkurenciji klubova. Dinamo glasi za jedan od najboljih klubova srednje i jugoistočne Europe.
                     Značajni europski nastupi Kluba i rezultati unazad deset godina svakako su i promocija grada Zagreba. Zapažen je i u Europskoj ligi i Ligi prvaka, gdje je svrstan među 32 najbolja europska kluba. Stalni su i od značaja nastupi u službenim utakmicama u Europi. Prilikom prezentacije u serijalu Lige prvaka,  Dinamo, kao sudionik najelitnijega nogometnog natjecanja, omogućio je da zbog navedene manifestacije širom svijeta putuju slike grada Zagreba. Veliki broj stranih TV ekipa posjetile su Zagreb i Hrvatsku. Glavni grad Hrvatske  poznat po kulturi i prošlosti, o čemu svjedoče brojni povijesno-kulturni spomenici, po bogatoj povijesti i kulturnoj baštini, očuvanoj kulturnoj i povijesnoj arhitekturi sa širokom turističkom ponudom te prepoznatljivom kvalitetom usluge. Godine 2011. svjedočili smo dolasku predstavnika najvećih europskih klubova i  krovnoeruposke nogometne organizacije, Europske nogometne federacije (UEFA-e). Zbog ranije navedenih razloga  i povijesnih činjenica,  Dinamo je doprinio razvoju nogometa, ne samo u svojoj sredini, nego i u Europi te je promovirao Zagreb kao destinaciju na turističkoj karti Europe i svijeta.
                       U sklopu GNK Dinama, klub osim za prvu momčad, brine za veterane i 12 mlađih kategorija, s tridesetak trenera, ženski nogometni klubu „Dinamo-Maksimir“, Atletski klub Dinamo Zrinjevac i Agram atletski klub za osobe s invaliditetom Zagreb. Otvorio je vlasitite nogometne kampove u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Bosni i Hercegovini s idejom povezivanja športom  domovinske i iseljene Hrvatske. Dinamo, osim što skrbi materijalno i zdravstveno za svoje veterane, sudjeluje i u mnogim humanitarnim akcijama.                   
                      Glavni su ciljevi  Kluba daljnji razvoj i unapređenje nogometa na dobrobit svih sudionika, od gledatelja i navijača do medija, te svaka daljnja promocija i stalno poboljšanje standarda u svim aspektima nogometa u Hrvatskoj te davanje stalnog prioriteta treniranju i brizi za mlade igrače.

                     Jasno je da su najveći promotori hrvatske države upravo sportaši, stoga mi dopustite da vam kao gradonačelnik Zagreba i kao počasni predsjednik Dinama – posve uvažavajući vašu autonomiju odlučivanja,  na naprijed navedene  činjenice skrenem pozornost u vrijeme kada odlučujete o dodjeli Nagrade Grada Zagreba najuspješnijim športskim klubovima i pojedincima.

                   Stota godišnjica Dinama svakako je prigoda da se valoriziraju postignuti rezultati  na području športa i promicanja športa u ne samo jednoj uspješnoj športskoj povijesti, nego i u njegovom društvenom značenju u toj povijesti, te ono što taj športski klub danas znači mnogim građanima Zagreba i cijele Hrvatske. Dinamo je bio i još uvijek  jest jedan od simbola Hrvatske i grada Zagreba  te promicanja športa u Gradu Zagrebu.
            
                   S poštovanjem,


                                                                                          G R A D O N A Č E L N I K   

                                                                                          Milan Bandić, dipl. politologDna:
Naslovu po dostavljaču
Zagreb, 23. travnja 2012.